Сеч в Самоков взриви фейсбук

Във фейсбук тези дни една от най-актуалните теми за Самоков е сечта на Ридо, около „Самел 90“ и по пътя Самоков – София.

Местни коментират оредяващата все повече гора из Самоковско и прибавят снимков материал.

„В района над „Самел“ се сече, регламентирано сечище си е още от лятото, в края на 2016г. се активизира по-сериозната „‘санитарна сеч“ . Сече се засегнатата от корояда дървесина, но има доста пропуски, според мен, а освен това и доста зелена гора си се сече, общо взето, на кой каквото му трябва си го сече в момента, не съм специалист по темата, но е видно, че е доста безконтролна цялата дейност, мърлява работа отвсякъде, взима се масивната дървесина, клонките и короните се оставят, слушали сме ги тия обяснения, че ги оставят да се разлагат и наторяват, ама според мен не и в тоя вид трябва да се случва този процес. Трябва да има дробилка, която да ги смиля и да остават там под формата на трици и дребни тресчици. Освен това доста прекършени и криви дървета остават неизсечени, от засегнатите от корояда дръвчета също остава, унищожават се малките дръвчета, т.нар. „подраст“. Никакво отношение няма към него, никаква грижа за неговото опазване“ – пише мнението си самоковец.

 

„Същата картинка е и на Ридо. Преди месеци писах, че за да изкарат трупите под игрището, верижна машина си беше направила път, широк към 3 м. Каквото се изпречи на пътя й, всичко се реже. Освен падналите дървета, има и много маркирани здрави, набелязани да се отрежат само защото са близо едно друго! Това трябвало да стане, за да „надебелеят“. Абе, тия хора с акъла ли са си? Тепърва да „дебелеят“! Това са стари борове на 50-60 години, дебели са по 20-25 см. и високи по толкова метра. Благодарение на това, че короните във върховете са се сплели и се крепят са се задържали толкова години. Не ги виждам тези дървета, ако се оставят сами в радиус от 5-6 метра“ – споделя друг във фейсбук и изразява надежда, че специалистите от Общинско лесничейство ще се намесят.