Свлачище на пътя за София; Етрополе обяви бедствено положение

 

АПИ предупреждава шофьорите да карат с повишено внимание и по път II-82 София – Самоков заради свличане на земна маса и стесняване на една от лентите за движение.

Етрополе обяви бедствено положение след обилните валежи, съобщиха от Общината в Етрополе.

Кметът на Етрополе Димитър Димитров е свикал заседание на Общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и обяви бедствено положение.

Пътят до село Джурово е непроходим. Продължават усилията за осигуряване на достъп.

В града и селата има наводнени къщи, дворове и улици. В този момент 4 багера и една фадрома разчистват участъци, а пожарната отводнява наводнени обекти, уточнява Фокус. Обстановката се следи непрекъснато, координацията между институциите е постоянна, полагат се всички усилия за преодоляване на последствията от обилния дъжд.

 

Частично бедствено положение и в община Роман

Причината е преливане на река Малък Искър

Частично бедствено положение е обявено в община Роман със заповед на кмета Валери Ролански след като тази сутрин река Малък Искър преля от коритото си заради обилните валежи от дъжд.
Водите на реката са залели тази сутрин ниските части на квартал в Роман, засегната е и детска градина. Децата са евакуирани и няма опасност за тях. Наводнени са къщи и частни имоти. Д

Обявеното бедствено положение засяга населените места по поречието на Малък Искър – селата Средни рът, Караш и Хубавене, както и град Роман.

Започнало е изпълнението на общинския план за действие при бедствия. Ограничава се движението в засегнатите от бедствието места, с изключение на специализираната техника на „Пожарна безопасност и защита на населението“, спешната медицинска помощ и полицията, както и на автомобилите за продоволствено снабдяване на населението.

Започват неотложните дейности по отводняване на засегнатите сгради и имоти.

Шофьорите, на които им предстои пътуване през дефилетата и републиканската пътна мрежа в планинските райони, да карат внимателно и с повишено внимание, съобщава АПИ.

На много места заради преовлажняване на почвата от падналите дъждове има опасност от срутища и свличане на земна маса. Във всички областни пътни управления има дежурни аврийни екипи, които да възстановят проходимостта на пътищата в максимално кратък срок.

В област Смолян пътната обстановка постепенно се нормализира. Предприемат се действия за укрепване на свличането по третокласния път при Смилян, където движението в момента е в една лента.

Разчиства се и пътя при село Момчиловци. От вчера следобед поради възникнало свлачище е ограничено движението по път III-8631 Момчиловци – Лъки. Обходният маршрут е през Момчиловци – Соколовци – проход „Рожен“ – Лъки и обратно.

Поради срутване на скални маси в една лента е движението по път II-86 Бачково – Нареченски бани.

Временно движението по третокласния път ІІІ-358 Тетевен – Ябланица, в района на Гложене, е ограничено поради свличане на земни маси и камъни. Обходният маршрут е през Тетевен, кв. „Полатен“ – Голям Извор – Ябланица и обратно.

Пътуването по път III-3009 Правец – Етрополе е в една лента поради свличане на земна маса и наводняване на пътното платно.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка на републиканската мрежа от безплатното мобилно приложение LIMA, lima.api.bg, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.