Самоков си има Дарт Вейдър, но от дърво. Майсторът на скулптурата Крум Велев: „От всяко дърво свирка не става, но фигура – да“

 

Най-популярният дърворезбар в Самоков от известно време е Крум Велев. Неговите фигури от дърво впечатляват, може би и защото са разпознаваеми. Самият Велев казва, че предпочита изкуството да е разбираемо, а не да се налага художникът да превежда творбата си.

Със скулптури от дърво Крум се занимава от около 16 години. Има опит с рязането на дървета, работил е доста време в Коми, после в България. Сега е толкова надобрял в правенето на фигури от дърво, че с още дузина негови колеги прави карвинг фестивали, включително и в Боровец – два през миналата година.

„Изисква се човек да може да рисува. Триизмерно да си представи дървото, за да влезе в пропорции. Какво ще излезе от д50445762_410041376204920_1817731967571984384_nървото, това зависи само от мен и колегите“, посочва скулпторът Крум Велев.  Малките скулптури са по-трудни, защото се работи с големи машини, казва още Крум Велев.
48374130_287443331911871_2777146791559168000_n
Анакин Скайуокър живее в двора му от пет-шест години. Крум трябвало да направи по поръчка мечка, но хората се отказали и той измайсторил в огромен ръст, двуметров, героя от кинопоредицата Междузвездни войни. Добросърдечният първоначално джедай, по-късно превърнал се във Вейдър, привлича вниманието на минаващите покрай двора на автора си от Самоков. Крум изработил статуята от бял бор за 2 седмици. Дарт Вейдър тежи 800 килограма и е висок 2 метра. Съпругата на Крум не била доволна, че нещо огромно ще се настани в цветната й градина, но щом видяла на кого е статуята, веднага се съгласила. Крум твърди, че това е единствената в света дървена статуя на Дарт Вейдър в цял ръст.

Изкуството му се води карвинг дърворезба. „Няма учебник за него! Или го можеш, или не. Няма кой да ти го каже“. Този вид изкуство идва от Америка и Канада. И там, и в Европа Крум има почитатели. А в Самоков си има ученици, защото : „Искам да предам опита си и на други. Искам това изкуство да прогресира“ – казва с усмивка той. Освен с таланта си, е познат и с чувството си за хумор. Може да измисли 50497937_192970558327776_6731695417764872192_nпрякор и на колегите си, и то такъв, че всички да го харесат.

Първоначално работил фина дърворезба с длето, правил е всичко – от рамки за гоблени до украса за тавани, маси, кутии за бижута, маси за кафе и т.н. Решил, че трябва да промени занаята, защото искал да е различен.

„Във всеки двор има дърво или корен, най-лесно е да го отрежеш и да го сложиш в печката, а може да се използва това дърво за още един живот и да краси двора, както си е на корена“ – казва още Крум. „Съобразявам се с идеята на хората, които искат фигурата. Ако дървото е дебело, може да се направи по-голяма фигура – примерно  мечка, но и много други неща. Аз давам идеята, рисувам, за да види как ще изглежда, после се работи с инструменти. Едно пано ти стои на стената в кащата, а украсата в двора, се вижда и от улицата, и това създава удоволствие за хората“.

Не се отказва от трудни дървета. „Дървото само си показва как да го отрежеш, но има рискове, разбира се. Затова си има система за рязане. Всяко дърво се подава за фигурите, но се работи различно. Дъбът е малко по-труден, защото е по-твръда дървесината. Но мога да ти направя мечка и от череша, и от ябълка, и от всяко дърво. Всичко е въпрос на фатазия“ – споделя Крум Велев.

А унижощаването на гората е вандалщина. „Не говоря за сечта след ветровалите и счупените дървата. Иглолистното дърво може да продължи да живее, дори ако му е счупен върхът. Режат ги за контрабанда, но това е грехота“ – споделя с болка Крум.

Завчера измайстори поредната атракция – закачалка от ски, модел „Пиринки“ с кандахари.

„От всяко дърво свирка не става, но от всяко дърво мога да направя скулптура. Стига дървото да не е изгнило. Върба, топола, смърч, орех, дъб …– да е здраво дървото, правим го на момента“ – споделя с усмивка Велев.20190117_165941

 

Колко скулптури е направил – не им знае броят, много са, даже някои ги е забравил и не знае къде се намират. Дървеният джедай обаче си остава у Самоков.

Десислава Стоянова