Самоков днес стана известен със сметище

Днес всички национални медии разпространиха новината за едно от огромните сметища около Самоков. Бе дадена думата на кмета Владимир Георгиев.

„За огромно незаконно сметище алармират жители непосредствено до Самоков“, съобщи bTV днес сутринта. „Там се изхвърляли етернит, стари гуми и битови отпадъци. Тоновете боклуци са само на 12 километра от луксозните хотели на Боровец и на 2 от центъра на Самоков. Местността е „Рашид бегов чифлик“.

Голяма част от боклуците на незаконното сметище попадат в канали, които се вливат директно в река Искър. 10 километра по-надолу по течението реката се влива в язовир „Искър“.

През 2006 г. мястото е отредено за изхвърляне на земни маси. Имало и охрана.

За да се спести от сметищни такси, боклуците се изхвърлят обикновено по тъмно. Ромите от близката махала взимали по 10 лева за каруца.

Между 300 и 1000 лева е глобата за изхвърляне на отпадъци, но само ако има кой да констатира нарушението.

„Кметът на Самоков Владимир Георгиев обяснява, че проблемът е от години и от Общината полагат усилия, за да ограничат изхвърлянето на отпадъците. По думите му депото се е охранявало, но средствата не достигали и затова нямало как денонощно да го охраняват“ – пишат днес националните медии.

 

Той отбелязва, че най-вероятно отново ще бъде поставена охрана, а след стопяването на снега, теренът ще бъде почистен.

Общината е издала и брошури, с които предлагат на всички граждани боклукът да се извози съвсем безплатно. За една година обаче имало само 2 обаждания.

Той призова хората да подават сигнали и увери, че общината ще реагира. Според него начинът е да се съставят актове.

София Атанасова, главен експерт в отдел „Управление отпадъците“ към РИОСВ, пояснява, че за изминалата година са направили 2 проверки и е установено замърсяване. По думите й каналът се почиства ежегодно и за опасност за екосистемата не можем да говорим.

През 2006 г. мястото е отредено за изхвърляне на земни маси. Имало и охрана. От нея останала само стойката на бариерата, а бившият пазач Янко вече „бере“ желязо. За да се спести от сметищни такси, боклуците се изхвърлят обикновено по тъмно. Ромите от близката махала взимат по 10 лева за каруца- разказват националните медии.

70-годишната Рени разказва пред камерите и за камиони от близките предприятия. Между 300 и 1000 лева е глобата за изхвърляне на отпадъци, но само ако има кой да констатира нарушението – коментираха днес национални електронни медии.

В сайта на БТВ пише следното: „Кметът на Самоков Владимир Георгиев призна, че проблемът е от години и от общината полагат усилия, за да ограничат изхвърлянето на отпадъците. „След като беше закрито старото депо и се откри новото, хората вече търсят различни варианти да не изхвърлят отпадъците на новото депо”, заяви Георгиев“.

 

Пред камерата на националната телевизия кметът призова хората да подават сигнали и увери, че Общината ще реагира. Според него начинът е да се съставят актове. „Ще се обърнем и към областното пътно, за да сложим мантинели, за да няма достъп до този терен”, посочи Владимир Георгиев.

„Бяхме сложили бариера, караулка, охранявахме депото. Средствата не ни достигат, няма как денонощно да охраняваме тази площ”, допълни той.