Самоковци протестират срещу шосета – убийци. На 20-ти май блокират пътя Дупница-Самоков

 

Трасетата Самоков – Дупница и Самоков-София могат да се нарекат пътища убийци, искаме магистрали, коментира Екатерина Василева в социалната мрежа.

Василева и Илиян Чалгънов подготвят протест и затваряне на пътя Самоков – Дупница заради огромните дупки. Младите самоковци ще изразят недоволството си в събота, 20 май, от 14 часа и приканват всички да ги подрепят. „Нека не се крием като мишки в дупките си“ – апелират хора с будна гражданска съвест.

„Шофьорите, които са минавали по този участък, знаят в какво състояние е пътят, колко жертви взема, няма мантинели, няма осева линия, тесни платна. Този път е част от републиканската пътна мрежа Е-79. Пътят Самоков-София е същата работа. Обещаваме и него да блокираме. Искаме АПИ да си върши работата, плащаме винетки и незнайно къде потъват тези пари! Ако трябва, ще има протести всяка седмица”, гласи коментар за събитието в социалната мрежа. Ремонтът е изключително важен. На територията на община Самоков се намира най-старият ни зимен курорт – Боровец. Тук е и другият ни зимен курорт Мальовица, както и балнеологичният курорт Белчин бани. Това обуславя изключително натоварен трафик, особено през зимата. Пътят за Дупница е с международно значение, ползва се от тежкотоварни автомобили и е с изключително интензивен трафик. Този път вече е толкова амортизиран, че дава предпоставки за пътнотранспортни произшествия. Същото важи и за пътя до Ихтиман. На път II-82 до София е правен основен ремонт преди около 15 години, но поради тежките зимни условия в нашия район на места вече настилката е силно компрометирана. В частта на II-82 от Самоков до Костенец не е правен ремонт от години, а в участъка му между к.к. Боровец и с. Радуил състоянието е изключително лошо и опасно.

И всички караме по тези пътища, плащаме винетки, но реално нещата стигат само до закърпване и дотам. И оттук следва въпросът къде потъват едни пари? Имаме простички искания за изграждане на магистрала Самоков-София, Самоков-Дупница, Самоков-Ихтиман. Има изготвен проект” – споделят организаторите на протеста.

Стотици шофьори пропищяха заради ямите по републикански път Клисура – Самоков, които бяха обезопасени с гуми. Всеки ден има над 50 автомобила със скъсани гуми и други щети.