Самоковската МИГ на обмяна на опит във Франция

На трето работно посещение през тази година беше Управителният съвет на Местната инициативна група от Самоков. Първото беше в Испания.

В периода от 4 до 7 октомври работната група, представяща Сдружение „МИГ Самоков” , посети Италия в изпълнение на проект „Предприемачество за устойчиво развитие на нашите територии”, финансиран по Административен договор 03.07.2019 г. Основната цел на посещението бе провеждането на преговори за международно партньорство и сътрудничество с Местната инициативна група „Апенино Болонезе” от областта Емилия – Романя, Италия. По време на посещението екипът се срещна с кмета на община Сан Мауро Пасколи – Лучана Гарбуля, която лично запозна гостите с историята на един от най-известните италиански поети Джовани Пасколи – възпял в своето творчество природата на родния му край.

Имението на писателя – Вила „Торлония“ продължава да функционира в обществена полза като предлага безкрайни възможности за фирми и физически лица за организиране и провеждане на събития – изложби, концерти, театри, фестивали, конференции, обучения и дори сватби.

Гордост на общината е родната къща – музей на поета Джовани Пасколи в град Сан Мауро Пасколи.

В Болоня работната група се срещна с Клаудио Раваглия, административен мениджър на Местната инициативна група Апенино Болонезе, който направи представяне на тяхната структура и дейности. МИГ Апенино Болонезе е създаден през 2002 г. и работи вече в трети програмен период. Организацията представлява публично – частен консорциум по програмата ЛИДЕР от Програмата за развитие на селските райони на региона Емилия-Романя с цел насърчаване на нови възможности за устойчиво икономическо и социално развитие в района. За всеки програмен период изготвят план за развитие, еквивалент на нашата Стратегия за ВОМР.
След проведените преговори, Клаудио Раваглия изрази желание за двустранно сътрудничество в областта на предприемачеството за развитие на селските райони на териториите на двете организации. Предстои сключване на Споразумение за сътрудничество между МИГ Самоков и МИГ Апенино Болонезе.

Преди дни представители на МИГ от Самоков, сред които кметът на Самоков Вл. Георгиев, който е председател на МИГ, се върнаха от работно посещение в Париж. Работното посещение продължило четири дни.