Самоковецът Лъчезар Борисов бе предложен за министър на икономиката

Досегашният заместник-министър на икономиката Лъчезар Борисов днес беше предложен за министър на мястото на Емил Караниколов. Номинацията обяви днес преди обяд премиерът Бойко Борисов.

Рокадата е част от ремонта на кабинета, който включва още нови министри на здравеопазването, туризма и на МВР.

Лъчезар Борисов е родом в Самоков. Майка му бе уважавана учителка по химия, сега е пенсионерка, баща му беше военен, работеше след пенсионирането си като портиер в Общината. Неговата сестра Бранимира Бодурова и съпругът й Юри, също са дългогодишни служители на Общината. Бодурова отговаря за приватизацията.

Още от ученическите си години Лъчезар Борисов е познат сред съучениците си като амбициозен младеж.  Роден е през 1978 г. в гр. Самоков. Завършва с отличие гимназия „Константин Фотинов“ с профил математика. Висшето си образование със специалност „Макроикономика“ получава от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), като завършва с отличие бакалавър и магистър. Получава втора специалност по „Счетоводство и Финанси“ от Института за следдипломна квалификация към УНСС.  Специализира „Устойчиво развитие“ във Венециански международен университет и Регионалния център по околна среда в Будапеща, както и „Счетоводни и одит регулации“ към Световната банка. Завършва обучение по „Предприемачество и рисков капитал“ в Американския университет и има успешно преминати курсове по „Управление на проекти“ (WIFI, Австрия), „Насърчаване на преките чуждестранни инвестиции“ (JICA, Япония), „Борсово-валутна търговия и банки“ (CITIGRUP и CITIBANK) и др.

Започва работа като главен експерт в Министерството на икономиката, след провеждането на конкурс през 2002 г. От 2006 г. до момента е началник на отдел – на „Преструктуриране и капиталови пазари“ и „Управление и преструктуриране на държавното участие“. През този период е изпълнявал и длъжностите началник на отдели „Инвестиционни проекти, международни програми и маркетинг“ и „Стратегически анализи и прогнози“. Член на Управителния съвет на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници. Получавал е множество награди и грамоти за работата си в Министерството на икономиката, както и на състезания по математика и борсово посредничество. Женен с едно дете.

Според информация на „Шум.бг“ Лъчезар Борисов е председателят на надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР), който одобри кредит от 75 мл. лв. на дружество, свързано с колекторската фирма „С. Г. груп“. Темата нашумя по време на извънредното положение заради коронавируса и заради него Бойко Борисов уволни УС, начело със Стоян Мавродиев. Същият надзорен съвет одобри през юни и изкупуването на двойна цена от ББР на 70 на сто от акциите, с които се увеличи капиталът на Първа инвестиционна банка и бе постигнато последното условие за допускане на страната ни в „чакалнята“ на Еврозоната.