Руски олигарх със забрана да влиза в България

Тези дни се разкриат редица шпионски интриги на свързани с Русия политици и олигарски. Руският олигарх Константин Малофеев има от днес издадена забрана да влиза в България за срок от 10 г. Това съобщи от парламентарната трибуна главният прокурор Сотир Цацаров. Той говори пред депутатите след като министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев дадоха информация по разкритията в разследването за шпионаж срещу председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов.

 

Заповедта на ръководителя на ДАНС от днес на практика препотвърждава забраната на Малофеев за влизане във всички страни от ЕС. Тя му е наложена през юли 2014 г. във връзка с украйнската криза.

 

Вчера стана известно, че друг руски гражданин – пенсионираният разузнавач Леонид Решетников, е със същата ограничителна мярка.

 

Според прокуратурата лидерът на „Русофили“ помагал на подсъдимия бивш мажоритарен собственик на фалиралата КТБ да прехвърли активи за над половин милиард към руския бизнесмен. Самият Малинов днес разказа в телевизионно интервю, че само съдействал за телевизионен проект на базата на ТВ7.

 

В Министерския съвет премиерът Бойко Борисов коментира, че ситуацията му напомня „времето на Майкъл Чорни и Денис Ершов“. Премиерът има предвид действия на кабинета „Костов“ срещу група руски граждани, осъществявали бизнес в България.

 

Пред депутатите Цацаров повтори изнесената вчера информация по течащото разследване и отново повтори, че
Малинов е получавал задачи, а понякога и финансиране с цел прокарване на идеи, промяна на политики и геополитическа преориентация на България. След като изложи вече известните данни, Цацаров пожела и да отговори на някои от критиките по ситуацията от страна на политиците.

 

„Беше казано, че това е преследване за идеи, моето мнение и мнението на колегите, които работят е, че това не е преследване за идеи. Когато идеите се налагат с пари и влияние и са насочени срещу националната сигурност на България, това е престъпление“, заяви Цацаров.