Румен Христов: търсим максимално подкрепа от десния електорат

„Говорим за евроизбори и търсим максимална подкрепа на десния електорат“ – коментира лидерът на Съюза на демократичните сили (СДС) Румен Христов  позицията на партията относно евентуално съвместно явяване с ГЕРБ на евроизборите през май, както призова и председателят на ЕНП Жозеф Дол. 

СДС от месеци преговаря за съвместно явяване с обединението  „Демократична България“, което се състои от ДСБ, „Да! България“ и „Зелените“, въпреки че от ДСБ отказаха варианта за съвместно явяване с ГЕРБ.

Според лидера на СДС, това е „тяхно право“. Той обаче подчерта, че приоритет за европейските избори трябва да бъде възможно повече евродепутати да влязат в т.н. системни партии, за да ограничат възхода на крайните националисти и евроскептици.

„Това, което изпратихме в петък на колегите, не са условия, а параметри, при които бихме могли да намерим съвместно разбирателство за явяване на тези избори. Нормално е да бъдем по близки с ДСБ – ние сме били и през годините заедно. Идеологически сме по-близки. Настояването ни да бъде изпратен депутат в групата на ЕНП е логично, предвид на това, в тази коалиция, ако се случи, ще бъдем 2 формирования, които сме член на ЕНП – СДС и ДСБ, а ще имаме и още една формация, която е член на партията на Зелените политическата формация на господин Христо Иванов, които не са се определили към кое европейско политическо семейство ще се определят“, каза Христов.

„Не бива да се прави коалиция в последния момент, така че чакаме до края на седмицата решението на нашите партньори, нашите приятели от „Демократична България“, допълни той изтъкна, че СДС и „Демократична България“ имат приблизително еднаква електорална тежест според социологическите проучвания.

СДС контактува често с още една формация, която е член на ЕНП – движение „България на гражданите“.  Тепърва предстоят разговори с ГЕРБ. При евентуални такива от СДС ще поискат знакова тяхна фигура да бъде на избираемо място в листите.

„Що се отнася до ГЕРБ, те са голямата формацията, имат 6 евродепутата, управляват страната – там нещата са малко по-различни, защото спрямо тях ние сме много малки, но спрямо формациите в „Демократична България“ ние сме равни, даже по-големи от голямата част от тях като електорална тежест“, посочи Румен Христов.

Съвместното явяване на българските партии-членки на ЕНП „зависи от всички нас, от намиране на допирни точки, а не търсене на разделителни линии“, обобщи той.

Запитан дали СДС са преговаряли с ВМРО, той отговори:“„С патриотични формации имаше разговори, но те като че ли останаха на заден план след писмото-призив на господин Дол. Решението на Националния съвет е много категорично – с огромно мнозинство се взе решение, че ние продължаваме преговори само с формации-членки на Европейската народна партия“.