Румен Христов със съмишленици отдаде почит на жертвите пред Мемориала в София

Денят на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими бе почетен и в столицата. На Мемориала в градинката на НДК десетки граждани и председателят на СДС Румен Христов отбелязаха годишнината.

С молебен за жертвите гражданите си припомниха за загиналите. Мемориалът пред НДК събра наследниците и внуците на загиналите:

„Мнозинството сме деца на убити от Народния съд и животът ни до днес минава в мъчение и тормоз. Била съм бебе на 30 дена. Баща ми е спасил евреите и турците даже. Документите сега са в Холокоста, но ние сме убедените фашисти на България. Не мога да се примиря със страданията, които преживяха родителите ми, християнка съм. Би трябвало да се примиря, но не мога. Няма по-нечовешки строй от комунистическия“.

Председателят на СДС Румен Христов и член на ръководството на партията поднесоха венец и цветя.

„Днес сме тук да сведем глави и да отдадем почит на жертвите на тоталитарните режими – националсоциалистическият, фашисткият и комунистическият. Тази дата не е случайна, дата, когато два тоталитарни режима, известни като кафявата и червената чума, постигат съгласие за подялбата на Полша и слагат начало на Втората световна война. И без значение от коя страна са те, те заслужават да отдадем своята почит към  тях. Това не бива повече да се случва, без значение дали идва отляво или отдясно“.

 

Лъчезар Тошев, един от дългогодишните представители в парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), по времето, когато се приемат ключови текстове за осъждане на двата тоталитарни режима – комунизъм и фашизъм, коменитира темата:

“Инициативата за този договор в крайна сметка идва от СССР. Това го има в докладите на българския посланик в Берлин тогава – Първан Драганов, който изпраща информация – това не са мемоари, а докладите в дипломатическия архив и които показват как инициативата за това сближаване между СССР и Националсоциалистическа Германия идва от страна на СССР…. Не е било неизбежно, но е било прогнозирано. Имало е от страна на комунистическите страни, например Александър Ликов от групата на Бакалов в България издава цяла книга, която се казва “Неизбежният съюз“, която успяхме да намерим на френски и вероятно ще излезе и на български“. И двата режима са отговорни за много тежки престъпления и за смъртта на много милиони хора – 100 млн. от комунистическите режими и около 60 млн. националсоциалистическите, фашистките и други режими. Те трябва да бъдат осъдени без двусмислие, без колебание от всички, които са защитници на идеята за човечност, за демокрация, за човешки права…“.