Румен Христов: председател на СДС: Ще посетя структурите на СДС и ще възстановим Експертния съвет. Имаме прекрасни специалисти, ще им дадем възможност за изява  

 

Мисията на СДС е да бъде стожер на демокрацията в България – заяви Румен Христов

 

„Хората гласуват за нас, но гласовете не стигат, за да влезем във властта и нямаме народен представител. Трябва да имаме повече представители в местната власт, повече съветници“ – припомни в началото на изказването си вчера Румен Христов.

„Като председател на СДС искам да възстановя Експертния съвет. В десницата има прекрасни специалисти. Трябва да им дадем възможност да се изявят. Обещавам да посетя всички областни структури на СДС в най-скоро време, връзката със седесарите не трябва да се къса. Председателят трябва да се среща с хората от структурите постоянно“ – заяви Румен Христов.

Той посочи, че за коалициите има няколко варианта. „Пъвият вариант е идейна коалиция – да търсиш партии със сходни идеи. Всичко, което днес се нарича „дясно“, произлезе от нас, от СДС. Вторият вид коалиция е конюктюрна – нашите 70 000 гласа да ги добавим към други 70 000 гласа. Тогава ще търсим партньори, за да прескочим бариерата на парламента. Третата вид коалиция е антистатукво.

 

IMG_2842Такава беше коалицията СДС в началото, в неговото създаване. СДС беше създаден като антикомунистическа формация с една основна цел – да свали БКП от власт. И го направихме. В тази коалиция имаше и други партии – на г-н Дертлиев, на Елка Константинова и г-н Савов и т.н. Ако времето наложи да се прави такава коалиция, ще го решим. Предстоят ни много преговори. Според мен СДС е демократична формация, решенията трябва да се взимат демократично. Никой не може да предрешава бъдещето на СДС. Искам да има широк дебат. Възможни са вного варианти. Възможно е да се явим самостоятелно на местните избори“ – заяви Христов.

 

„Въпреки всичко, което се случи по време на комунизма, след лагерите, след Лукановата зима, след Жанвиденовата зима и въпреки, че българският народ беше доведен до просешка тояга, днес има в парламента 79 представители на БСП. Ако към тях добавите техни съмишленици от други партии и добавите бившите ченгета, комунистите в парламента ще излезе, че са мнозинство. Комунизмът в България не си отива“ – припомни Румен Христов.

Той заяви, че е очевидно, че СДС е допуснал грешки, поради което няма депутати. Една от тях е силното лично его на лидерите в десницата, както и разделението на десницата, войната между създадените нови формации. „Затова се стигна до това положение“ – каза Христов.

 

По отношение на коалициите за местните избори той заяви, че всяка местна организация ще има право да взима самостоятелно своите решения с кого да се коалира. „Различни са допирните точки на СДС в различните общини. Ваша воля – вие решавата с кого да се коалираме. Важното е да имаме кметове и общински съветници. Местната власт е изключително важна, чрез нея се овладява централната власт“ – припомни Румен Христов.

„Мисията на СДС е да бъде стожер на демокрацията в България. Демокрацията не е даденост. Комунизмът в България си е отишъл само на думи. Българите трябва да отстояват необратимостта на членството на България в ЕС и избора на България на европейските стойности. Целта трябва да бъде – европейски граждани с европейски доходи“ – заяви Румен Христов.

„Аз вярвам в младите хора. Нека децата ни в СДС се активират, за да не се върне животът по време на комунизма. Обещавам да работя с плам, защото вярвам, че СДС може да се възстанови“ – заяви още Румен Христов.

Десислава Стоянова