Румен Христов бе избран за председател на СДС

Вчера сините препълниха зала в София за своята Национална конференция. Близо 1000 души участваха в нея, за да дискутират бъдещето на СДС и да изберат нов председател и заместниците му. Конференцията мина в демократичен дух, беше дадена възможност за много изказвания, които продължиха над два часа докато течеше и самото гласуване. То бе организирано перфектно, в присъствието на множество наблюдатели, при голям интерес от множество медии от цялата страна.
Гласуването беше тайно и се проведе в десетина урни, подредени по азбучен ред, в които члановете на СДС от цяла България имаха възможност да гласуват. Сред присъстващите имаше много седесари, избрали партията преди много години, които припомниха времето на студентските протести.
„Нашите деца днес са в СДС. Трябва да продължим развитието на партията и нейната мисия за демократизиране на България“ – заяви пред сайта „Самоков инфо“ Калоян Никифоров от Троян.
„Днес гласувам за възраждането на СДС и обновяването на съюза“ – каза за медията ни Лили Атанасова от Видин.
Сред 730-те делегати от България, бяха и представители на СДС – Самоков, сред които д-р Драгомир Дряновски – бивш председател на СДС и общински съветник, секретарят на СДС Огнян Милев, който е един от създателите на СДС в Самоков.
Кандидатите за председателския пост бяха двама – Румен Христов и д-р Антон Койчев. След гласуването бе обявено, че Румен Христов е избран за председател на СДС от 23-та Национална конференция, проведена на 7-ми юли.
От 719 гласували делегати, 691 бяха действителните бюлетини,  28 недействителни.
Румен Христов – 369 гласа
д-р Антон Койчев – 322 гласа
 IMG_2840
Новозбраният председател на СДС Румен Христов благодари  за доверието. „Заявявам категорично, че нагласата ми е да работя за консолидацията на партията, няма да има „лов на вещици“. Никак няма да ми е лесно, но вярвам във вас и съм уверен, че ще постигнем това, за което мечтаем – възраждането на СДС“,  подчерта Румен Христов. „Смятам всеки седесар за важен, всеки ще има възможност да работи в СДС, както досега“  – каза още новоизбраният лидер.
 С гласуване след представяне на всички кандидати за замесгник-председатели бяха избрани:
 IMG_2854
Теодор Петков  – 368 гласа.
Както е известно, той е кмет на район „Витоша“ в София, има две висши образования, познат е с изклучителната си ерудиция. „Мога да бъда полезен на партията в областта на местните политики и на международно ниво“ – заяви Петков във времето за представяне на канзизатите за заместнък – председатели. „Новият председател на СДС трябва да загърби разделението на отбори, за да се развива СДС и да просперира“ – апелира младият син политик.
Емил Кабаиванов – 348 гласа. Емил Кабаиванов е едно от емблематичните лица на СДС. При всяко негово изказване залите за форуми на СДС стават на крака, речите му се смислени и пламени в духа на демокрацията. Кабаиванов е кмет на Карлово – от 2003 до 2007 г., и от 2011 г. насам.

Емил Кабаиванов е роден на 21 януари 1961 г. в Стара Загора. През 1987 г. завършва Висш медицински институт – Пловдив, а от 1999 до 2001 г. специализира в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, където завършва магистратура по икономика. По същото време специализира и във Висш медицински институт – София и завършва здравен мениджмънт. От 1987 до 2003 г. работи в общинска МБАЛ „Д-р Киро Попов“, Карлово като лекар–ординатор, ортопед-травматолог. От 1999 до 2003 г. е Председател на общински съвет – Карлово, а от 2003 до 2007 г. е кмет на община Карлово. През 2011 г. печели втори мандат като кмет на града.

Член е на СДС от 1992 г. От 2007 до 2011 г. е началник на дирекция „Национална координация“ в централата на СДС в София. На 15 юли 2012 г. печели балотажа на вътрешните избори за лидер на СДС, след победа над депутата Ваньо Шарков. Кабаиванов е противник на съюза с ДСБ.

д-р Марияна Лазарова получи 310 гласа.
Д-р Марияна Лазарова е от Плевен. В СДС е от 93-та година. „Смятам, че жините трябва да имат своето място в политиката. Уважаеми дами, подкрепете ме“ – агитира преди вота д-р Лазарова. „И ние, мъжете, ще те подкрепим“ – отвърнаха й от препълнената зала.
 IMG_2856
Костадин Марков – 298 гласа /беше заместник-кмет на Бургас/
 За поста се кандидатираха още Юлиян Леков, Тодор Грозданов, Борислав Бориславов и досегашния шеф на сините Божидар Лукарски.
IMG_2845
/на сн. Огнян Милев и Илия Лазаров
д-р Дряновски/, моменти от гласуването и новия председател на СДС Румен Христов
Десислава Стоянова