Самоковец без книжка кара бус и не спря на стоппалка, застраши живота на полицаите и на участниците в движението

 

Тези дни в медии и във фб най-коментираната тема е за циганина от Самоков, карал бус без книжка. Абсурдните стават все повече. Не спрял на стоппалка на униформените…защото помислил, че полицията му маха за поздрав. „Самоков стана на смях. Много е шукар“ – пишат десетки в нета.

 

Александър Урумов, Фейсбук:

Добро утро, България, положението е бут лачес.

Шофьор от Самоков с бус не спира на полицай.

Според шофьорът, полицаят му вдигнал ръка, което е знак за „здрасти“, а не знак да спре.

Нищо, другият път като му каже „здрасти“ ще спира.

Шофьорът няма книжка, но кара, понеже неволята го принуждава.

Но не е завършил дори и 8 клас – явно неволята е дошла по-късно.

Шофьорът – понеже няма и 8 клас – няма как да има книжка, но репортер на голяма тв го пита кога най-накрая „ще му върнат книжката“. Коя книжка, жълтата?

Майката на шофьора без книжка плаче по повод случилото се и заявява, че е научила сина си „на култура“ – който е завършил 6 клас, според него. Ами цялото му време за образование е отишло за култура… кога да учи?!

Бащата – може би – на шофьора се оплаква, че полицията накарала сина му да легне на земята, след като не спрял и полицията стреляла по буса със стоп-патрони.

По буса има десетина следи от куршумите, но бащата твърди, че са чули един изстрел.

Синът-може би-шофьор твърди, че

– първият път не спрял, понеже полицаят му казва „здрасти“,

– вторият път не спрял, понеже се уплашил, щото стрелят.

Въпрос – при кой вариант шофьорът без книжка – който не познава знаците и няма идея за съществуването на листовки – ще реши да се подчини на заповедите на полицията?

Положението е бут лачес /много добре/.

Даже е прекалено много шукар.

Но е време да се нормализира и законът да важи за всички.

За всички!

Включително и за художествената самодейност по махалите.

Понеже от бут лачес го докарахме дотук“.

По драматичния случай в Самоков, при който шофьор без книжка не спира при подаден от униформен сигнал от МВР коментират, че е бил застрашен и живота на полициаите, и на участниците в движението. Драмата се разигра отново в кв. „Възраждане“, откъдето почти всяка нощ се подават сигнали до 112 за нарушения на обществения ред.

Криминално проявен и осъждан самоковец е задържан за неподчинение на полицейски служители


Около 19.30 часа на 9 юли,
при провеждането на полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност на територията на РУ- Самоков, полицейски служители подали сигнал със стоп палка с цел проверка на товарен автомобил „Ситроен Джъмпер“. Водачът не се подчинил на дадените му разпореждания и ускорил движението, излагайки на риск живота и здравето на униформените.

Той бил последван със светлинен и звуков сигнал, но отново отказал да се подчини, което наложило произвеждането на предупредителен изстрел. Поради струпването на голяма тълпа на мястото и с цел недопускане ескалация на напрежението и нарушения на обществения ред, оперативно- издирвателните действия били подновени на следващия ден.

Водачът е установен и задържан за срок до 24 часа, а управляваният от него автомобил- иззет. За това, че е управлявал без СУМПС и без годишен технически преглед, на 35- годишния неправоспособен водач е съставен акт по Закона за движение по пътищата, регистрационните табели на автомобила са иззети и му е издадена заповед за прилагане на принудителна административна мярка за прекратяване на регистрацията на автомобила. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 270, ал.1 от НК. Действията по разследването продължават под наблюдението на прокуратурата.

Десилава Стоянова