Рила отново гори

Месец, след като горя местността „Иконостаса“ над Боровец и бяха унищожени вековни борове и многобройни диви животни, в Рила отново лумнаха пламъци.
Кадри от пожара в НП „Рила“, предоставени от директора на РДГ София – Стоян Тошев.
„Поредна ситуация на изпитание и огромен респект към труда на служители на ДГС Самоков и Общинското горско стопанство, които са на място, заедно с представители на парковата дирекция и ПБЗН – Самоков.
От язовирната стена на яз. Бели Искър до мястото на пожара не е възможно да се стигне с каквато и да е техника, само пеша.
Гасенето се извършва само с летателна техника, заради трудния терен. Горят клекови формации. Пожарът е на повече от 1900 м. надморска височина.
Днес отново се включи хеликоптер“ – съобщиха от Изпълнителна агенция по горите.
„12 милиона лева, идва ми да ги събираме с капачки, защото наистина съм отчаян и не мога да гледам как поредните гори и природа в България са изпепелени!
Изпепелени са, защото миналия петък, на 10.07.21 г., предложението България да има поне два подходящи за гасене на пожари хеликоптери още от следващ сезон, бе отхвърлено.
В парламента против гласуваха депутатите от ИТН, БСП и ДПС. Тези формации предадоха избирателите си, България и решиха, че българските гори ТРЯБВА да продължат да изгарят.
Предложението на Гората.бг не бе политическо, то бе експертно, бе подкрепено от МЗХГ, ИАГ, ГД ПБЗН, Държаваен Авиационен Оператор, зам. Министър-председател, множество НПО-та, дори МФ казаха, че има пари, направихме десетки срещи, ползвахме опитни летци, генерали и авиоексперти, за да стигнем до най-евтиното и работещо решение, в тази цена от 12 милиона влизаше ремонт на стойност 6 милиона и то в България – парите остават пак тук, както и бяха включени всички разходи за 2023 г. – полетни часове, екипажи, заплащане, гориво, застраховки.
12 милиона лева. А по данни на ИАГ, цитирани от БАН в България за 2009-2018 г. са изгорели близо 500 000 декара гори, за 10 години, само през цената на презалесяването и отглеждането до третата година, както и загубите от обгорялата дървесина говорим за 1 милиард лева за 10 години или 100 милиона годишно.
В тази сума не включваме разходите за гасенето, екосистемните загуби, изгорелите къщи и човешки съдби, загиналите животни, рисковете от ерозия, свлачища, наводнения, ветрове и др., в това число и загинали Хора.
Но дори и 100 милиона годишно срещу еднократен разход от 6 милиона и още 6 милиона годишно е ясно, че само за няколко месеца и само за 6000 декара (6% от средногодишното) спасени от пожари гори ще има смисъл от тези хеликоптери, дори и финансов, оставете екологичния и човешкия…
И питам КОЙ има интерес да изгарят българските гори? И как за всичко има пари, а няма 6+6 милиона, за да помогнем в гасенето на пожарите?
И питам защо Гърция, която има по-малко гори има над 50 летателни средства И купува още, а ние един медиен Кугар?
Очаквате пожарите да намаляват ли дами и господа политици? Защото времето ще става по-хладно и дъждовно ли?
НАДЕЖДА имаме пращаме ново писмо до Президента и МС, тези поне 2, а надяваме се 4-ри хеликоптера, които ги има, за които имаме пилотите, за които хеликоптери експертите са категорични, че ще могат да гасят ефективно, поне за тях да се осигурят тези нищожни 6+6 милиона лева.
Ако не стане ще продължим, ДОКАТО стане, има Фонд за бедствия и аварии, има бюджет 2022, 2023, има бюджет на ГД ПБЗН, има бюджет на МО, има различни програми от ЕС на стойност милиарди. Няма да приемем нищо по-малко първо от тези хеликоптери за спешно решение, а после и от нова техника, с която да се намери по-пълно и дългосрочно решение, отговарящо на новите климатични предизвикателства.
България е твърде бедна, за да губи по над милиард от изгорели гори на всеки 10 години“ – коментират във ФБ огнеборци и лесовъди.