Реформаторският блок се стяга за конгрес

Партиите от Реформаторския блок се стягат за общ конгрес на коалицията преди предсрочните парламентарни избори напролет. Идеята е коалицията да си избере общ председател и ръководство, да промени правилата за взимане на решения и да изгради критерии за явяването на избори. В момента в него участват СДС, ДБГ, НПСД, БЗНС и БНД.

Конгресът на РБ най-вероятно ще е в края на февруари или началото на март, но още няма дата. Има и два варианта за управление на коалицията – с избран единен председател с мандат или с ротационно председателство, в което да се редуват водачите на партиите.

Преди да се свика общият форум обаче, формациите трябва да вземат решение за участие.

СДС свиква Националния си съвет на 17 януари. Там трябва да се вземе решение за утвърждаване на Блока. Преподписаното след президентските избори споразумение за продължаване на Реформаторския блок все още не е утвърдено от партийните органи.

През седмицата вече бившият лидер на СДС-София Любен Петров бе свален от поста, след като се разбра, че е „за“ преговори с ДСБ за изборите и против продължаването на коалицията с партията на Меглена Кунева. Никой от членовете на централното ръководство на СДС не застана на същата позиция.