Реформаторският блок все още има надежда да създаде правителство

До края на седмицата се очаква срещата с ГЕРБ, за да се разберат ще има ли кабинет

Реформаторският блок все още има надежда да създаде правителство в рамките на този парламент. До края на седмицата се очаква срещата с ГЕРБ. Тя ще се случи в неделя или понеделник, според ГЕРБ, а от Реформаторския блок очакват яснота още през уикенда.

Реформаторите се надяват в понеделник да са наясно ще връщат ли мандата или започват реденето на правителство. На срещата се чака и името на премиера, за да стане ясно дали това ще е отново Бойко Борисов.

Макар и да не са мислили за министерски кресла, реформаторите имат визия за кабинет.

„Аз си представям новото правителство най-близко до сегашното като персонален състав. Възможно е да има някакви промени като министри. Министър-председателят ще бъде роден в разговорите с ГЕРБ. Възможно е да бъде и Бойко Борисов, възможно е и някое друго име”, заяви депутатът Костадин Марков.

От блока отхвърлиха обвиненията на опозицията, че с вземането на мандата просто искат да печелят време.

„Какво тупане на топката, когато правителството в оставка работи и то ще си остане до 22 януари. Какво означава кабинет за три седмици”, коментира Костадин Марков.

От ГЕРБ обещаха да уважат Реформаторите и да се срещнат с тях – в неделя или понеделник, но уточниха:

„В тази хипотеза, в която сме за съставяне на правителство в третия мандат, шансовете са много по-малки, отколкото в първия или втория”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

От Патриотичния фронт повториха, че ще дадат подкрепа при определени условия – корекции за пенсиите, засилена охрана на границата и борба с битовата престъпност.

При постигане на съгласие от Реформаторския блок се надяват едно ново правителство да изкара до края на мандата, или още около 2 години.