Реформаторите ще избират кандидат-президент до края на август

Петима се борят за номинация, РБ пред дилема как да подходи към ГЕРБ

Без да избере кандидат-президент, но с основна мисъл каква ще е стратегията на втория тур на президентските избори, протече днес заседанието на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, на което желаещите да бъдат номинация на дясната коалиция бяха изслушани за вижданията им. След два направени отвода – на Огнян Герджиков и Димо Гяуров, кандидатите на РБ вече са петима – Гроздан Караджов, Трайчо Трайков, Велислав Минеков, ген. Съби Събев и Корман Исмаилов, който обаче се оказа болен и не се яви на заседанието.

До разговор за самата президентска институция, както първоначално бяха заявени част от „изпитните теми“ така и не се е стигнало. Според присъствали на изслушванията един от основните въпроси е бил каква да е позицията на кандидат-президента на РБ спрямо ГЕРБ – тоест, дали и доколко въпросният кандидат да се държи като опозиция.

Нещо повече, партиите в РБ все още не са решили окончателно дали да не търсят коалиция с ГЕРБ на президентските избори, като практически излъчат кандидат за вицепрезидент на номинирания от ГЕРБ президент. За такъв вариант се обяви по-рано лидерът на БЗНС и министър на отбраната Николай Ненчев, но останалите партии заявиха, че въпросът не е дневен ред. Сега обаче се оказа, че не е така. Този път темата била повдигната от СДС, чийто представител питал кандидатите какво мислят за съвместно участие с партията на Бойко Борисов.

Номинираните е трябвало да отговарят и на питане дали според тях РБ, ако се яви самостоятелно, трябва да подкрепи на втори тур кандидата на ГЕРБ. Срещу такъв вариант се обявил единствено скулпторът Велислав Минеков, който, според присъстващи, поставил пред РБ условие, че би приел президентска номинация на РБ, само ако Блокът поиска оставката на правителството.

Големият парадокс е, че кандидатурата на Минеков бе предложена от партия ДБГ на Меглена Кунева, която е от управляващото крило на РБ и няма никакво намерение да напуска властта.

Според участници в събеседването Гроздан Караджов и Трайчо Трайков са заявили намерения да водят опозиционна кампания и че не се виждат като част от двойка ГЕРБ-РБ.

 При това положение не е ясно каква тактика ще предприемат партиите от управляващото крило на РБ при подбора на кандидат-президент и до каква степен са готови да рискуват отношенията си с Бойко Борисов, който не е изключено да се кандидатира за президент.

Повечето кандидати заявили, че РБ трябва ясно да заеме страната на евроатлантическия „състезател“ на втори тур. Затова и по време на самото заседание заместник-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски лансирал идеята между ГЕРБ и РБ да бъде сключено „джентълменско“ споразумение, според което двете партии да се подкрепят за втория тур, независимо от това чия от двете кандидатури отиде на балотаж.

Кандидатите е трябвало да отговарят на въпроси как ще работят със структурите по места и как ще конструират предизборните си щабове.
Междувременно стана ясно, че двама от номинираните за кандидат-президент от Реформаторския блок – Огнян Герджиков и Димо Гяуров, се отказват от надпреварата

Бившият депутат и шеф на разузнаването Димо Гяуров посочи, че е свикнал да побеждава, а не просто да се състезава: „Аз дойдох да благодаря на Реформаторския блок за оценката, която получавам с факта, че споменават моето име и да им кажа, че не съм кандидат. Бих направил отворени предварителни избори.“

Димо Гяуров бе номиниран от бившия царски депутат и настоящ народен представител от РБ Борислав Великов. Другата номинация на Великов бе на бившия му съпартиец проф. Огнян Герджиков, който и в момента е член на Националния съвет на партия НДСВ, но който също си направи отвод.

Друг номиниран, който не се яви на изслушването, бе лидерът на НПСД Корман Исмаилов. ПредMediapool той заяви обаче, че не си прави отвод и ще участва в процедурата. Отсъствието му се дължало на „треска“. „Предложих на колегите да участвам по скайп, но те проявиха разбиране и ще ме препитат по-нататък“, поясни той.

Двамата от кандидатите са излъчени от Гражданския съвет на РБ – това са депутатът Гроздан Караджов и общинският съветник и бивш министър на икономиката Трайчо Трайков. Преди началото на изслушванията Гражданският съвет излезе с остра декларация, в която осъди предаването на преследвания по политически причини Абдуллах Бююк на турската държава и обяви, че правителството отклонява България от евроатлантическия й път и обслужва чужд геополитически дневен ред заради ангажирането си с енергийни проекти от т.нар. „Голям шлем“.

След края на импровизирания „изпит“ съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски обяви, че партиите са удовлетворени от изслушването. „Всички заявиха твърда подкрепа за евроатлантическата ориентация на страната, както и за ефективна съдебна система, борба с корупцията, засилване на реформите в образованието, икономиката, здравеопазването, отбраната“, каза той.

Предрешеност в резултатите няма. Следващият вторник ще видим данните от социологическото проучване, ще чуем и мнението на местните структури, които всяка партия попита и ще търсим механизъм за окончателно решение, разясни Зеленогорски.
Очаква се процедурата на РБ да продължи да тече до края на август.