Ресурсни учители презентираха методика за аутизма

2-ри април – съпричастност към аутистите

100_4835Ресурсни учители и психолози по повод деня за съпричастност към аутистите направиха стойностна презентация. Семинарът бе воден и открит от старши учителя Галя Рогачева. Тя благодари за домакинството и организацията на НУ “Станислав Доспевски” и директора Камелия Асенова, както и на Общината за съдействието.

В залата присъстваха много техни колеги учители от школата в общината и от детските градини. Имаше и родители на деца със специални образователни потребности.

В презентациите си ресурсните учители засегнаха много важни проблеми и обясниха как самите те се справят в трудните ситуации на практика. Семинарът бе полезен за всички присъстващи.

“На този ден – 2-ри април, изразяваме своята съпричастност и подкрепа към хората с аутизъм и техните семейства. Необходими са повече знания, които да повишат сплотеността в грижата за тях. Много велики личности, сред които Чарлз Дарвин, Алберт Айнщайн и Моцарт, са имали трудности в развитието си, поради разстройство на аутистичния спектър, но са успели да открият, да развият и да покажат своя талант на света, да допринесат за напредъка на човечеството” – казаха организаторите на семинара.

Броят на случаите с аутизъм нараства. Това заболяване се среща средно в 6 от 1000 случая, като засегнати са деца от всички краища на света. От решаващо значение е ранната диагностика, адекватната терапия, специализираната помощ, доброто образование и заетостта. Аутистите притежават умения за разпознаване на модели и закономерности, логическо мислене, последователност и усет към детайлите – качества, които ги правят подходящи за различна заетост, сред които разработка на софтуер, въвеждане на данни, работа в лаборатории и др. Но за да се разгърне този потенциал, трябва да бъдат преодолени недостатъчната подкрепа за намиране на работа и стереотипите на обществото – обясниха още специалистите.

На семинара присъства и едно от децата, с които се работи и се постигат значителни успехи.

Георги Зафиров – старши учител от СОУ “Отец Паисий” и ресурсен учител представи презентация по темата “Аутизъм – същност, симптоми и училищни стратегии”. Мариана Вардарова също представи интересна презентация за сисемата ПЕКС и специфичната й методика в помощ на аутисти.

С представяне се включи и ресурсният учител Анета Николова от ОУ “Митрополит Авксентий Велешки”. Интересни бяха и споделените практики с психолога към Ресурсния център Цветанка Лобутова.

В знак на съпричастност към аутистите по инициатива на ресурсните учители Общината бе осветена в синьо.