Ремонтът на язовирната стена още не започва

За пореден път в Самоков дойде председателят на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването инж. Ганчо Хитров. Пред медиите той заяви, че и това лято ремонтът на язовирната стена не е стартиран. „Институции си прехвърлят ремонта на язовирната стена, дано бедствие не сполети Самоковско“ – коментира се на срещата.

Хитров донесе и куп документи, адресирани до главния прокурор, премиера Борисов, министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, кмета на София Йораданка Фандъкова и други.

Инж. Хитров в друго писмо припомня, че „в продължение на 16 години „Софийска вода“ АД поддържа язовир Бели Искър в неизправно състояние, криещо опасност за живота на хората от Самоковско. От язовира се водоснабдява25% от София, изцяло Самоков, Боровец и всички населени места по Рилския водопровод.

„Строителството на язовира започва през 1936г. и завършва през 1947г. Дължината на стената при короната е 533м., височината е 50м, при общ обем на водата 15,3. Това е най-дългата язовирна стена в България с проектант и строител инж. Иван Иванов – кметът на София с най-дълъго управление. През тези 70 години на експлоатация на съоръжението водата е извличала от стената свързващо в бетона вещество, което е довело до деструкция на стената. Стената на язовира не е оразмерена противоземетръсно, защото по време на проектирането й не е имало такива методи в България. През 2002г. е завършен първият етап от ремонта на язовирната стена, но трябва да се извърши укрепване на стената“ – се казва в писмото на Хитров до институциите.

Преди една година е проведено заседание в МРРБ и решението на Ексепртния съвет определя стената на язовира като частично работоспособно, наложително е ограничаване на режима и започване на ремонт. Инж. Хитров в писмото си настоява до 12-ти декември 2017г. Столична община и „Софийска вода“ със съдействието на МРРБ да организират и проведат съвет в Министерството за примане на изготвените проекти за ремонт от фирма „ЕЖИС България ЕАД“ – посочва още в писмото си инж. Ганчо Хитров.