Ремнот на „Кончето“ от планинари и алпинисти

След редица административни пречки започна ремонтът на заслон „Кончето“ в Пирин. Десетки доброволци от цялата страна ще се включат в акцията, която ще продължи около месец. Заслонът се намира на височина 2 760 метра, на един от най-трудните и популярни маршрути в Пирин. Спасявал е живота на десетки закъсали туристи, но повече от 60 години не беше ремонтиран основно.

Един от доброволците, Христо Иванов, споделя: „Първото, което ще направим – качваме материали, нужни за разглобяване – инструменти, един агрегат 15 кг. Има храна, вода. Да не забравяме пясъка, цимента, който също трябва да се качи горе“.

С тежки раници и усмивки, доброволците тръгнаха на 4-часов преход по стръмния и скалист терен до заслона. Някои от тях нощуваха там в няколко дни, за да започнат да разглобяват старата постройка.

От Асоциацията на планинските водачи са успели да осигурят и летателна техника за извозване на тежките товари в планината. Очаква се новият заслон да бъде готов до средата на следващия месец.

Орлин Чачановски, председател на Асоциацията на планинските водачи „Планини и хора“ коментира: „Новият заслон ще бъде с двойна изолация, ще бъде обшит отвън с неръждаема ламарина, ще има фотоволтаици, ще има осветление, ще има възможност да се зареждат GPS и GSM-и, ще има предверие и ще има с две места повече от сегашния“.

До момента, с дарения, са събрани около 21 000 лева за ремонт на заслона. Ще са нужни поне още четири, за да приключи успешно подмяната му.