Райко Масларски и ротарианци от Пазарджик измамени с хиляди

Тези дни в медии от Пазарджик, а днес и националната преса се върти новината за ужилени ротарианци, които на свои разноски отишли в Канада, където се провежда ежегодният конгрес на Ротари клуб.

Един от тях е самоковецът Райко Масларски. В изявлението си по национална телевизия Райко Масларски разказа всички подробности за злополучната екскурзия до Канада, която довела екскурзиантите до големи финансови загуби по вина на фирма от България.

Сайтът „Самоков инфо“ потърси за разговор Райко Масларски, но той заяви, че вече е дал изявление по националните медии.

Както е известно, Райко Масларски е председател на взаимоспомагателна кооперация на земеделски производители в Самоков.  Към настоящия момент заема и длъжността касиер на Ротари клуб – Самоков. Пътуването до Канада включвало и круиз до Аляска. Миналата година конгресът на Ротари беше в Америка.

“В Торонто се установи, че не са платени 4 от нощувките ни. Лично на мен ми излезе 861 канадски долара. Плащането беше извършено на три пъти. Първоначално бяха две вноски от по 3 500, а после една от 1 600. Значи сме платили над 8 600 лева. Доплатихме и още пари за някои вътрешни екскурзии“, посочи днес сутринта пред NOVA Райко Масларски.

Един канадски долар се равнява на 1,27лв.

След три дни в Торонто българите заминали за Монреал, но и там хотелът не бил платен. Там платили от джоба си още 610 канадски долара. „Всички си плащаха“ – разказа Масларски. За финал билетът от Монреал до София бил 1 200 евро.

От публикация в медия от Пазарджик пък става ясно следното:

„Неплатени хотели, неплатени трансфери от летище до хотел, неплатени закуски и несъстоял се круиз до Аляска съпътстваха участието на пазарджишките ротарианци в Международния конгрес на Ротари в Торонто в последните дни на юни. Наетата от тях туристическа агенция се оказа, че има „технически проблеми“ с плащането, така както са обяснили на своите клиенти,  и не е платила няколко хотела по маршрута, както и круиз до Аляска.

За неуредиците, които ги очакват, членовете на групата, научават чак на летището в Канада, където се оказва, че не им е осигурен трансфер до хотела. Впоследствие се оказва, че по целия маршрут има неуредици, че в няколко хотела са направени резервации, но не и плащания, а за круиза въобще няма легитимни резервации, а представеният на групата от Пазарджик билет за круиза буди множество съмнения, разказа един от участниците в пътуването – Нишан Бъздигян.
През цялото време групата ротарианци от Пазарджик си плаща от собствения джоб, въпреки че чинно си е платила в аванс  повече от месец на оператора. След участието си на Конгреса на Ротари, пазарджиклии  се опитват да продължат по предварително начертания и платен маршрут, но няколкото междинни спирки и пропаднали резервации в хотели преди круиза до Аляска ги карат да проверят билетите си. През цялото време те поддържат контакт с управителя на туристическа агенция „Уърлд Травел Мениджмънт“ (WTM) Станислава Банкова. Тя постоянно ги уверява, че „проблемът е технически“ и че се случва за пръв път. Круизните резервации до Аляска са проверени от групата, докато още са в Канада – оказва се, че срещу номерата на предоставените им от туроператора билети в действителност стоят имена на китайци. Затова групата от Пазарджик решава да прекрати задокеанското си посещение и подписва за това протокол. През цялото време туристическата агенция ги уверява, че като пристигнат в България, ще бъдат компенсирани, както за плащанията, направени от тях в брой в Канада, така и за несъстоялия се круиз. Групата от Пазарджик решава да се върне, без да завърши екскурзията си. Щетите за всеки от тях надхвърлят 7-8 хиляди лева. Всичките 10 участници получават уверението от Станислава Банкова и туристическата агенция, че ще бъдат компенсирани“.

/сн.нова тв/

Десислава Стоянова