Разкол в БПЦ – Синодът се разцепи заради Украйна

Патриарх Неофит защитил позицията, че щом има независима държава е редно да има и независима Църква

 

На приключилите завчера редовни заседания на Светия синод, темата за признаването на Украинската църква се е превърнала в повод за разкол между владиците. Вместо да проповядват любов, митрополитите са се изпокарали злостно.

Тримата най-верни на Москва духовници – Гавраил Ловешки, Йоан Варненски и Данаил Видински са организирали акция и са провели оперативно мероприятие върху свои синодални събратя. Към задкулисните им намерения са се присъединили и владиците Йоаникий Сливенски, Антоний Западноевропейски, Серафим Неврокопски и Григорий Врачански, като са внесли искане до Патриарха и Св. Синод, с което настояват да се подкрепи Руската православна църква и нейното поделение в Украйна, териториалната цялост на Московската Патриаршия, включваща и държави, извън Руската Федерация и да се обяви Вселенският патриарх в Константинопол (Истанбул) за еретик, погазващ Църквата.

Благодарение на патриарх Неофит, който на своя имен ден обеща разглеждането на украинския църковен въпрос по време на последните синодални заседания и от публичните му заявления е видно, че подкрепя и признаването на Македонска православна църква, заради убеждението, че

има ли независима държава – трябва да има и независима Църква

Искането на гореспоменатите владици от проруското крило в Синода било пратено за занимание на Каноническата комисия.

Патриархът е подкрепен в битката срещу нарастващото руско църковно нашествие от митрополитите: на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Русенски Наум и Старозагорски Киприан.

Прокремълските владици в Българския синод се увеличават, но все още са под половината, твърдят запознати от патриаршията. Разколът между тях засега е непреодолим, както между Константинопол и Москва като властови центрове на Светото Православие. Ясни са и основните фигури около които останалите гравитират. Това са  Гавраил Ловешки, верен на Кремъл и Николай Пловдивски, ориентиран към Брюксел. Между тях се очертава и битката за патриаршеското бяло було. Очакванията са с действието на новия Закон Държавата в определено време да играе на геостратегическо равнище чрез избора да Патриарх. Все пак вече членовете на Патриаршеския избирателен църковен събор са държавни служители.

От патриаршият потвърдиха, че проведените от 22-ри до 24-ти януари редовни заседания на Св. синод са първите от една година насам, които не бяха допълнително съкратени. Причината за това е, че синодалните владици са поканили на свое заседание министър-председателя Бойко Борисов, който обаче е имал вече установена своя правителствена програма, а и на 23-ти е председателствал заседанието на Министерския съвет. Но на 24-ти са били посетени от министъра на финансите Владислав Горанов.

Срещата на клира с финансист N: 1 на Републиката е съвсем основателна и е във връзка с новоприетите от Народното събрание промени в Закона за вероизповеданията. Влезлият в сила от 1-ви януари т.г. нов Закон ще действа в своята финансова част от 1-ви април т.г. като всички свещеници в страната ще получават основна заплата 920 лв., която вече ще се плаща от данъците на всички български граждани. Решено е по изпълнението на законовото положение с предвидените в Закона субсидии да се сформира Работна група между Министерство на финансите, Св. Синод и Главно мюфтийство.

Източник: Фактор бг