Раздадоха награди за архитектите, автори на проектите за „Златния триъгълник“ в Боровец

В петък в общинския хотел се състоя представяне на проекта за така наречения „Златен триъгълник“ в Боровец. Кметът на Самоков, Владимир Георгиев, председателят на Общински съвет, Силвия Стойчева и архитектите представиха проекта.

 

Първо думата взеха архитектите и похвалиха усилията на кмета Георгиев, благодариха на Общината за обявения международен конкурс. Общината от своя страна награди най-добрите архитекти и проектите им.  Най-голяма награда от 20 000лв. и право да започне реализация на проекта си спечели William Matthews Associates. Представителят на екипа заяви, че сегашното разположение на обектите създава конфликти между пешехдоци, коли и скиори и това било избегнато в новия проект. Той предвиждал оформяне на главна улица, създаване на публично пространство, покрито пространство за концерти, пързалка за кънки, покрит подземен паркинг, даже и Музей на спорта, зала за боулинг, туристически инфоцентър. Екипът -победител получава правото за пряко договаряне на работната фаза на инвестиционния проект. Бе съобщено, че фирмата – победител е създадена през 2013г., архитект Уилям Матюс, който е с основна заслуга към проекта, е бил старши архитект в офис в Париж.

По думи на участниците в срещата в конкурса са участвали 40 проекта на екипи от 17 държави.

Класираните на второ и трето място софийски проектантски екипи – Агенция „Дизайн и архитектура” АД-АДА и „Проджект Витае” с автор Петър Рафаилов получиха съответно награди за проектит си от 12 000лв. и  8 000 лв. , по пет бона взеха архитектите от Института за градско планиране в столицата и архитекти от Истанбул, класирани съответно на четвърто и пето място.

На второ място беше класиран проектът на Агенция Дизайн и Архитектура АД – АДА, България, а на трето – този на Проджект Витае ЕООД, България. Четвърото и петото място са за проектите с автор съответно Институт за градско планиране АД и Critical Design Studio, Турция.

Председателката на журито арх. Ваня Серафимова, управляващ партньор в „Серафимов студио”, изтъкна, че екипът – първенец е бил посочен на първо място от всички членове на журито.

Членът на журито доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия в столицата, подчерта, че проектът, класиран на първо място, предлага спокойно придвижване и пазаруване, проектът гарантира „спокойствие и красота с липсата на големи сгради и с „мекото” вписване в околната среда“.

След представянето  последваха изказвания на няколко души. Един от тях беше Тома Белев. „Виждал съм много какво се прави из българските курорти. Въпросът ми по този проект е – каква полза ще донесе на местните хора, т.е. каква ще бъде неговата социална цена? Практиката показва, че в големите курорти се решават въпросите на големите инвеститори. Всичко става за сметка на местните общности. Въпросът ми е не толкова към архитектите, колкото към кмета на Самоков и към местната власт“ – заяви Тома Белев.

Имаше и въпрос колко гора ще падне при реализацията на проекта.

Изказване, което събра одобрението на залата, имаше от страна на известния скиор и спортист Любен Тосков. „Аз съм един от създателите на Боровец. Бил съм в много цивилизовани държави и знам какво значи зимен курорт. Зимните курорти в Европа са изпипани, всичко е на ниво – съвършенство. От години Боровец отива все по-надолу, става все по-зле. Къде са скиорите, защо вече няма ски спорт в Самоков, ски бягане? Ще се съборят обектите на самоковци и ще останат без хляб и работа след строителството по този проект. Кметът да вземе решение, което да е в интерес на местните хора“ – апелира Любен Тосков.

Съветници коментираха, че и за Супер Боровец е имало грандиозни намерения, но не е реализирано строителство години наред.

„Ние не търсим хора, които да вземат имотите в Боровец. Ние имаме справка колко самоковци работят в тези обекти в Боровец. Вие казвате – ние сме собственици, не – Общината е собственик и останалите 37 000 самоковци. Всяка година, на всяка сесия, продължаваме договорите на къщичките. И към настоящия момент Върховният съд е отменил решението на съветниците за анекси на тези договори“ – заяви на срещата кметът Вл. Георгиев.

„Как се променя човек с времето. Вчера бях на представяне на наградите в конкурса за устройството на ‘Златния триъгълник“ в Боровец – имота с улицата с капанчетата до х-л Рила. Спечелилият проект от Великобритания предвижда покрита уличка с магазини и заведения с подземен паркинг с пряка връзка към тях, покрита спортна зала, информационен център, музей на спорта, боулинг зала, медицински център, амфитеатър, покрита и затворена зала, ски-път, веломаршрут и т.н. Сегашните трийсетина разнокалибрени и не толкова естетически изглеждащи заведения изчезват и на тяхно място се появяват три-четири обема с модерна визия и функции. Преди 20 години със сигурност щеше да ми хареса – има европейски вид с добра архитектура. Но вчера определено не бях съгласен с подмяната на дърветата с още сгради, нито с подмяната на тези „свинарници“, както ги нарече местен музеен експерт, с една сграда с два етажа подземни паркинги. Всъщност разбрах, че вече харесвам по-малките обеми пред по-големите, по-малката плътност пред по-голямата, повече дървета пред по-малко дървета, разнообразието пред хомогенността, даже и да е по-естетически издържана. Иначе, слушах как общината иска да превърне една своя собственост в доходна и си мислех, как не и е работа да се занимава с туристически услуги и е гадно със силата си да конкурира бизнеса. А собствениците на трийсетината фирми, чийто заведения проекта разкарваше със замах и перфектна архитектура, стояха и гледаха невярващо“ – заяви пред медии Тома Белев.

В списание „Архитектура“ също има мнение, свързано с проекта, което сайтът „Самоков инфо“ ще публикува в отделен материал, за да се даде повече гласност на дискусията за новата визия на тази част от Боровец.