Радко Марков, ПСС: През 2016-та година в планината сме оказали помощ на 1 967 души

„2016 година беше като всички останали, от гледна точка на случаите, оказаната помощ на ски писти и работата, която вършим във високата част на планината“ – съобщават от ПСС.

Оказана е помощ на 1 967 човека, от които 1 889 на ски писти и проведените спасителни акции в планината, извън пистите, са 78.

Това е в рамките на нормалното“ – заяви в интервю за Агенция „Фокус“ Радко Марков – директор на Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК, правейки обзор на изтичащата 2016-та година и работата на планинските спасители през нея.

Радко Марков уточни, че броят на планинските спасители е около 500. „Имаме съвсем лек спад. На три години провеждаме атестации, тази година имаше и бяха атестирани около 500 планински спасители. Броят на кучетата, които обучаваме за работа в планината и при бедствия и аварии е 22, съответно с 22-ма водачи“, обясни директорът на ПСС. По думите му материалната база на ПСС се е подобрила. „Закупихме три автомобила с висока проходимост, които ще ни вършат работа за оказване на помощ при пътища, които са труднопроходими за обикновени автомобили. Закупихме и две моторни шейни. Те са най-добрите към този момент и могат да се карат по най-стръмните и заледени ски писти. Екипировката, което използват планинските спасители непрекъснато се обновява. Закупуват се нови ски обувки, дрехи“, обясни Марков и допълни, че стремежът на планинската служба е всяка година да обновява екипировката и съоръженията, с които работят спасителите.