Първо място за артистите от Гимназията

Учениците от Профилирана гимназия “Константин Фотинов”, които учат немски и обичат да са на сцената спечелиха първо място на фестивал в Троян. Пиесата им е по сценарий на учителките Попова и Митрева и споделя темата за общуването в семейството и между поколенията, дава повод за размисъл за бежанците и емигрантите и бягството на човека към щастието. В ролите са Антония Христова, Леди Ковачева, Емануела Тодорова, Петя Павлова, Мариян Гребенчарски, Калина Митрева, Крум Крумов, Светослав Иванов, Мария Венкова, Михаил Лухов и Деси Лозанова.

Този петък от 11 часа ще може да я видим в Читалището.

 

Темата на “Училищен театър на немски език” тази година беше “Бягството”.

 Покана за участие  имаха всички заинтересовани училища, в които се изучава немски език от 5-ти до 12-ти клас. Това бе четвъртото издание на проекта за училищен театър. Едно от изискванията беше заявилите участие да подготвят с група ученици театрална постановка на немски език, да изпратят десет минутен запис от репетицията на Гьоте-институт. Журито избра  постановките за фестивала за немскоезичния училищен театър в Троян. Постановките трябваше да бъдат 20 до 30 мин.

Темата за бягството съпътства човешката история, защото през всички времена и във всички региони на света хората са бягали от нещо. Това дава много исторически и актуални опорни точки, много разказвателни перспективи и драматургични възможности, които да се представят в театрална постановка или драматургична сцена. Постановките на тазгодишния театрален конкурс трябва да се занимаят със ситуацията какво означава бягството или какво е да си засегнат от бягството на други или дори да предизвикаш бягството на други хора.
Хората бягат от други хора, от заплаха от война и насилие, от природни катастрофи, за да  се предпазят от мизерия, глад и болести или за да се освободят от пленничество.

Някои бягат и от действителността, като напускат дома си или като се затварят в себе си и избягват контакта с околния свят” – представиха темата организаторите.

Организатори на проекта бяха  Министерство на образованието и науката, Посолство на Германия в София, Фондация Ханс Зайдел България и Гьоте-институт в София.