Първото слово на президента Радев предизвика гняв

Днес новоизбраният държавен глава Румен Радев и вицето му Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание.

Част от приоритетите, които Радев обяви в първото си слово, бяха потвърждаване на стратегическия избор за членството на България в ЕС и НАТО, формиране на външна политика в България, а не извън нея, борба с корупцията, неграмотността и несправедливостта.

Депутатите обаче бяха недоволни от това, че Радев не представя достатъчно ясно речта си, а той им отговори с думите „Имате още една седмица“.

Репликата на държавния глава предизвика противоречиви коментари в кулоарите на парламента.

Депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок и съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов напуснаха демонстративно пленарната зала, преди да приключи инаугурационната реч на новоизбрания президент Румен Радев, обидени от репликата му „Остава ви една седмица!“ Новият президент я отправи към залата, която се бе разшумяла и не слушаше речта му. Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов – един от възмутените, той се подразнил просто от шума в залата.

В неделя петият български президент Румен Радев встъпва в длъжност с официална церемония на площад „Свети Александър Невски“. Гвардейският духов оркестър има отговорната задача да направи атмосферата още по-тържествена.