Проф. Жан Гологанов, пред сайта „Самоков инфо“: Сцената на хотел „Самоков“ е великолепна, а Боровец има много предимства, затова фестивалът е тук

Артфестивал се проведе в хотел „Самоков“ в Боровец. Стотици таланти от областта на арта  – танца, пеенето и изобразително изкуство се качиха на сцената му

В петък вечер бе открит фестивалът „Седмица на изкуствата“ в Боровец. На сцената му първи за откриването се качиха самоковските таланти в областта на хоровото пеене, модерния балет и операта. Сред участниците, събрали много аплодисменти бяха състави от Читалище – паметник „Отец Паисий“ – Самоков. Хор „Рилска песен“ с корепетитор Борис Георгиев представи сцена от операта „Веселата вдовица“ от Франц Лехар, аплодисменти и поздрави получиха балетният състав Фрапе“, ръководен от Ралица Стоянова, танцовият състав „Кати денс“, с ръководетл Катрин Митева, Аглика Крушовенска участва в хоровите изпълнения и индивдиулано, както и в дует с Емилия Анева.

Много топло и с аплодисменти бе посрещнато изпълнението на Мъжкия хор от Хаселд – Холандия с диригент Светла Анастасова, както и попджаз формация при Нов български университет с диригент  Георги Петков. Университетският смесен хор фолк – джаз формация при Нов български университет с диригент доц. д-р Теорги Петков е оригинален младежки хоров състав създаден през 2002 година. Хорът е със собствен стил, базиран на авторска музика с подчертано българско звучене, съчетаващо елементи на различни съвременни жанрове с традиционната българска музикална култура. Хорът има издадени два компакт диска, над 140 концерта, както иноминация на „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци за върхови творчески постижения в хоровото изкуство.
Неговият диригент доц. д-р Георги Петков е преподавател в Департамент „Музика“ в Нов български университет, утвърден диригент и композитор на международната сцена. Диригентските му изяви обхващат над 900 концерта у нас и в чужбина, а композиторското му творчество включва 250 заглавия, част от които се тиражират от световни музикални компании – BBC, CNN, ZDF, БНТ, БНР и др. Основател и диригент е на многогласния народен хор при НМУ „Любомир Пипков“, вокално трио „Евридика“, худ.р-л и диригент на „Български гласове – Ангелите“, който печели презтижната награда на Amazon.com „Гостуващ артист на САЩ“ за 2002 година. Председател е на управителния съвет на националния фолклорен съюз „Орфеево изворче“.

Невероятна бе хармонията и естетиката на Мажоретния състав от Своге с ръководител Лиляна Шапова. Погледите на всички събра атрактивно модно ревю от студентките, специалност „Мода“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Финалните акорди и танци постави шеметният състав „Слънце“ към едноименното читалище в град Ихтиман с ръководител Владислав Василев. Хората и ръчениците им накараха и публиката да играе с тях в залата.

Много вълнуващ поздрав имаше от проф. Ростислав Йовчев – който е известен пианист, педагог и профосор вНационалната музикална академия, ръководител е на катедра „Пиано“.

Явор Чуруков и проф. Жан Гологанов – имена, известни в интелектуалните и академични среди, са инициатори на фестивала. „Именно този планински курорт – Боровец –  е подходящо място за провеждане на фестивали от такъв характер. Защото представят българските традиции и най-съвременното в родния арт на ниво, което би било оценено от гостите на Боровец“ – каза, преди да седне до пианото проф. Йовчев. „Тук, сред възраждащата се природа в средата на майски Боровец, съчетана с многообразието и богатствата на изкуството – класическия вариант на музиката с фолклорните традиции на България – една възможност да се потопим в една уникална атмосфера“ – каза още проф. Йовчев и поздрави публиката с творби за пиано на Димитър Ненов и Веселин Стоянов.

 

 

Сцената на хотел „Самоков“ в Боровец е великолепна, по-голяма е от сцената на „Сълза и смях“, а Боровец има много предимства, затова избрахме тук да е фестивалът на изкуствата

Проф. Жан Гологанов, пред сайта „Самоков инфо“

Проф. Гологанов, IMG_2253бихте ли разказали за читателите на сайта „Самоков инфо“ за първите стъпки на фестивала?

-Фестивалът се провежда за втора поредна година, но си има предтакт, както казват музикантите. Той се намира в град Своге. Там Ясен Чуруков прави един форум, международен, около четири години подред и той бе успешен, но скромен по размери. В петия брой на неговото издание той ме покани като ръководител на Катедра „Музика“, в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, да активирам студенската артистична дейност да се изяви и ние участвахме от името на СУ с фолклорни, поп и джаз формации, като се надявахме да се раздвижи атмосферата. Видя се, че има мощ в представянето им и двамата решихме, че трябва да направим фестивал на друга категория. Така решихме да дойдем в Боровец, защото той има много предимства  – и като географско понятие, известен е и като курортно понятие, и е близо до столицата. Избрахме хотел „Самоков“ в Боровец след предварително проучване, знаехме, че тук има отлични условия за провеждане на такъв форум, на межуднароден фестивал на изкуствата. Тази огромна сцена е великолепна, тя е по-голяма от сцената на театър „Сълза и смях“ в София, камерните зали на хотела, също са идеални, и то са доста на брой.

Фестивалът не е само музикален?

-Да, след като се оформи идеята ни, вече формулирахме и нашето заглавие на фестивала, новия формат, т.е. решихме, че няма да се IMG_2227затворим само в музиката. И двамата с Ясен сме музиканти, запознахме се в Музикалната академия през 70-та година. Можете да си представите – това са близо 50 години, в които сме свързани. Така реализирахме и тази наша идея, решихме да я разширим. Ясен Чуруков отговаря за административно-стопанската и финансовата дейност, а аз, като преподавател във висшите учебни заведения и един от основателите на Катедра „Музика“ в Югозападния университет през 77-на год., съм артистичен директор на фестивала. По-късно, през 85-та година, Софийският университет ме покани да направя специалност във Факултета по педагогика.  Ядрото на фесевала се базира върху двете музикални академии в София и Пловдив и на университетите – СУ, Нов български и Югозападен. Това е основата на форума.

Фестивалът има и конкурсен характер?

-Има конкурсен характер в две направления. Фестивалът е преди всичко за студентите и възникна с идеята да се даде възможност на студенти, лауреати на конкурсни форуми, да им бъдат давани специални акредитации, брой точки, при тяхната оценка. Фестивалното начало си остава. По принцип е за аматьори в различни направления в музиката – класика, фолклор, който е разделен на вокален, инструментален, танцов, електронна музика. Както знаете, тук е преподавателят от Нов български университет, наречен „Българският Жан -Мишел Жар“ – проф. Симо Лазаров. Той е IMG_2240и в журито. Журито е разделено по области, участват много известни специалисти. Например, класиката се оглавява от проф. Йофчев, представят се всички класически инструменти – пиано, цигулка, виолончело, контрабас, класическо пеене, класическа китара, за всички има по един представител в журито. Във фестивала има участие на хуждожници, като най-силно е представен  Югозападния университет. Графка, живопис, пластика – също са включени, имахме идея и за театър, но в последния момент се оказа, че артистите няма да успеят да дойдат.

Има ли международно участие?

-Международното участие е добре изявено. Тази година основно е от Холандия. Миналата година беше от Гърция и Норвегия, Германия. Смятаме да го разширим през следващите години.

Харесват ли Ви самоковските предстаIMG_2222вители на фестивала?

-Да. Изненадан съм от диапазона, от ширината на техните пряви в различните изкуства и от много доброто им ниво. Миналата година ме впечатли участието на школата по изобразително изкуство на г-жа Пенка Боянова и на Иван Иванов. Най-малкият участник беше на пет години, чудесни произведения на изкуството имаше.

Десислава Стоянова