Протест срещу спиране на заповедта за норките на 1 декември

На 01 дек. (петък) 2023, от 9:00 ч. сдружение КАЖИ организира протест срещу обжалването на заповедта на МОСВ, за забрана на развъждането и вноса на вида „Американска норка“ в България. Издадената през 2022 г. заповед беше атакувана в съда от собственика на единствената у нас ферма за кожи от норки, срещу която се протестира от много години насам и чийто капацитет е близо 130 000 ам. норки. Протестът ще се проведе по време на съдебното заседание по делото, пред сградата на Административен съд – София – град (АССГ), ул. Георг Вашингтон №17 (зад Централни Хали),  Изпращаме покана до всички заинтересовани медии да отразят събитието. Повече информация може да намерите в последващия текст.

Продължават случаите на избягали норки от фермата край Стара Загора, където в момента има десетки хиляди норки заразени с КОВИД-19.

Протест срещу спряната от Върховния административен съд заповед за забрана на развъждането и вноса на американски норки ще се проведе от 9:00 ч., на 01 декември (петък) 2023 г., пред сградата на Административен съд София – град (АССГ). Той ще е по време на откритото съдебно заседание по делото на норковъдите, във връзка с обжалването им на издадената през 2022 г. от МОСВ заповед на министъра на околната среда и водите. Организатор на протеста е сдружение КАЖИ.

Заповедта за забрана на развъждането и вноса на вида „Американска норка“ е издадена на основание рисковете за биологичното разнообразие, произтичащи от инвазивността на вида. Oт фермата за норки в с. Маджерито, Стара Загора, продължават да бягат норки, чиито набези над други животни в района са факт. Потвърдената епидемията от КОВИД-19, обхванала голяма част от 70-те хиляди животни във фермата, е още едно сериозно притеснение, което може да доведе до мутация на вируса и зараза на още диви животни и хора в и извън фермата. Още по-притеснително е, че контролните органи не секвенират вируса, което означава, че няма как да се проследи негова възможна мутация и предаването му от норка на човек.

В скорошно отворено писмо, подписано от 105 учени, експерти и граждански организации поискаха от министър-председателя акад. Николай Денков незабавно предприемане на мерки за прекратяването на отглеждането, развъждането и вноса на американски норки в България.

Сдружение „КАЖИ“