Протест срещу сметищата, които се трупат около Драгушиново и града

Драгушинци алармират институциите и настояват да се вземат мерки. „Боклуците генерират боклуци. Вече са по ливадите, не само около шосетата“ – заявиха на среща със съветници местните

Жителите на село Драгушиново са изготвили подписка и настояват властта да прекрати трупането на боклуци около селото и град Самоков, защото град, който претендира за туристически, не бива да има такава визия. Съвсем реална е и опсаността от епидемии. Подписката е адресирана до министъра на екологията Нено Димов, до заместника му Красимир Живков, в чийто ресор е управлението на отпадъците, до Общината и до национални медии.

Проблемът бе дискутиран преди дни по инициатива на Георги Хаджийски – кмет на село Драгушиново. В срещата взеха участие Венета Галева, инж. Александър Кроснев, Вероника Стефанова – съветници от ГЕРБ Самоков, както и депутатът от ГЕРБ Валентин Милушев.

„Сметищата се увеличават. Вече се трупат и под Ридо, под местността „Свети Дух“ при параклиса. Преди време Красимир Живков, когато беше областен управител, заяви, че теренът за регионалното депо е неподходящ. Това беше по времето на кмета Ангел Николов. Живков дойде на инспекция преди построяване на депото. И тогава теренът беше подгизнал. Депото се направи при сегашния кмет Вл. Георгиев, въпреки всичко. Сега не работи, а се дадоха за него 10 милиона. Сметищата заливат Драгушиново и са навсякъде около Самоков. Това нормално ли е?“ – попитаха жителите на село Драгушиново по време на срещата.

„Почнаха отново да ни крадат. Вече вадят картофите от нивите“ – казаха още местните жители.

„За депото са заградени 320 декара, депото не работи и сметищата около селото ни се увеличават“ – споделиха още по време на срещата.

„При мен има сигнали за сметищата всеки ден. Опитвам се да намеря съдействие от различни институции, включително от Община Самоков“ – обясни кметът на Драгушиново Георги Хаджийски. „Подавам сигнали до Общината, до 112, до полицията, когато влизаме в конфликти с хората, които изхвърлят боклуците си на нерегламентирани места. Имам ежедневни пререкания с нарушители. Търся съдействие и от РОИСВ“ – допълни още кметът на Драгушиново.

„Трябва да се намери юридически начин за справяне с проблема. Едно от решенията е да се засили контролът. Служителите в отдел „Екология“ към Община Самоков би следвало като специалисти да намерят стратегия, конкретен начин, за прекратяване трупането на сметища около града и селата. Трети начин е да се изгради система за събиране и преработване на отпадъците, т.е. завод за преработка на отпадъците“ – заяви кметът на Драгушиново, Георги Хаджийски. Той припомни, че преди години билгийци искали да изградят такъв завод и потърсили информация от Общината дали има подходяща сграда, старо, неработещо предприятие с подходящ терен. Обяснили, че такъв завод не би замърсявал околната среда, чрез такава система се генерирала електрическа енергия, която може да се ползва от населенето. Едно от местата, където работели с такъв завод, е във Виена.