Протест за откриването на сметището

Depoto1 (1)Depoto1 (2)На 18-ти бе открито регионалнато сметище, което ще събира боклука на четири общини – Самоков, Долна баня, Костенец и Ихтиман. Представители на общинска администрация, кметове на села и други видни личности присъстваха на събитието. За пръв път при рязане на лента на нов обект в Самоков се състоя протест. Самоковци дойдоха на място с плакати, за да покажат недоволството си от откриването на сметището. Аргументите им са многобройни и бяха разисквани и в националните медии. Пред пресата и в електронните медии се подчерта, че река Искър е изпусната в доклада за оценката за въздействието на околната среда. “Първоначално избраната площадка в района на село Пчелин е много по-подходяща за тази цел. Мястото на площадката е променено през 2010 г. въз основа на неверни данни. Оттам и направената оценка за въздействие върху околната среда на проекта е невярна, показателно, за което е отсъствието на река Искър в нея” – заявиха протестиращи.

Пред сайта ни протистиращи споделиха, че от полицаи, охраняващи откриването на сметището им е бил отказан достъп и са им изисквани специални покани. Въпреки протестите и желанието за провеждане на референдум, в който се подписаха 4 000 местни, сметището започва да функционира. За него са изразходвани девет милиона.

Както е известно, първоначално се взе решение депото да е в Пчелин, но по-късно се реши да бъде в Самоков. Последваха множество процедури, сред които и заменки на имоти. През 2010г. във във връзка с обсъждането на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда и водите по инвестиционното намерение за изграждане на депото, се създаде Инициативен комитет с цел самоковци да обжалват решението за място на изграждане на депото. Протестиращите казват, че сметището е заплаха за екологията, понеже е разположено в непосредствена близост до град Самоков и село Драгушиново, на по-малко от 1 км от последните къщи. Намира се много близо до река Искър и във водосбора на язовир Искър. Застрашава чистотата на реката и водоснабдяването на София. Застрашава чистотата на въздуха в Самоков и района. Представлява много сериозна заплаха за здравето на хората и за развитието на туризма в района. Създадоха се пречки и пред процедурите за референдума. В крайна сметка той бе отхвърлен от властта и няма да се проведе в близките месеци. Инициативният комитет за произвеждане на референдум ще обжалва пред съда решението на местната власт.