Прорасналите картофи са опасни

В покълналите картофи соланинът е достигнал опасни за човешкото здраве стойности – предупреждават агрономи

Има много полезни кълнове – предимно на зърнените храни. Но когато някои зеленчуци покълнат – това се отнася най-вече до картофите – е не само вредно, но и опасно за здравето.

Една от съставките на картофената кора е соланинът, който е много опасен и може да предизвика сериозни здравословни проблеми и дори смърт, тъй като е силно отровен. Не подценявайте силно отровното действие на соланина и не мислете, че при топлинната обработка на картофите той изчезва – казват още специалисти.

Дали ще прораснат картофите, зависи от продължителността на тяхното съхраняване на слънчева светлина. В момента, в който те започнат да покълват или да стават зелени на места или изцяло, това е знак, че соланинът в тях е достигнал до опасни за човешкото здраве стойности.

Кълновете съдържат около сто пъти повече соланин от количеството, което се намира в кората на картофите. Ако се съхраняват много продължително време, картофите ще започнат да покълват, а имат ли поне едно зелено петно, ги изхвърлете.

Консумацията на такива картофи може да предизвика световъртеж, нервни разстройства, болки в стомаха, повръщане, стомашно разстройство, задух, гърч, припадък.

Ако все пак по някаква причина се налага да консумирате покълнали картофи, изчистете изцяло всеки картоф от кълновете и използвайте предимно сърцевината на зеленчука. След като обелите картофите доста дебело, измийте ги в купа с вода и много сол и после ги измийте под струя течаща вода – съветват експерти.

Прорасналият чесън също не е полезен за здравето, но не крие такива опасности, като прорасналите картофи. Прораснат ли зелени кълнове на чесъна, не е добре да го консумирате, той става много горчив и не носи никаква полза на организма.