Прокуратурата нищи изборите в Говедарци

Наследникът ми  няма да довърши мандата си” – заяви досегашният кмет на село Говедарци, Бойчо Шуманов. Коментарът му е по повод вестта, че се разпитват Иво Бързанов, Ваня Петрова и Митко Джоргов – членове на предизборния щаб на настоящия кмет. 

Прокурорът от Районна прокуратура – Самоков Валентин Кралев образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за фалшифициране на изборите в Говедарци. Прокуратурата твърди, че настоящият кмет на с. Говедарци Георги Шуманов, е  избран чрез съставяне на документ с невярно съдържание. Списъкът на избирателите, подкрепящи регистрацията на независимия кандидат за кмет за издигането на кандидатурата на Георги Шуманов е фалшифициран, става дума за престъпление по чл.309 ал.1 от НК, уточнява прокурор Кралев.

Сигнал за фалшифициране на подписи за издигане на кандидатурата на Георги Шуманов подаде бившият кмет на с. Говедарци Бойчо Шуманов. Фалшивата подписка е била внесена в ОИК – Самоков от Шуманов и членовете от предизборният му щаб.

Въпросът е кой е авторът на фалшивите подписи? По случая е назначена графологична експертиза. Твърде възможно е фалшификаторът да не е кметът Шуманов, нито тримата члена на Инициативния комитет. Разследващите работят по много версии.

„Този факт е достатъчно основание за касиране на изборите в Говедарци“, категорични са юристи.

Настоящият кмет Георги Шуманов и бившият кмет Бойчо Шуманов са първи братовчеди. Към днешна дата бившият кмет на Говедарци е управител на дървопреработвателна фирма и е много доволен на новото си поприще. „Изборите в Говедарци не протекоха нормално. Решението на прокуратурата е в моя полза и в полза на истината. Документът за регистрация на Георги Шуманов е с невярно съдържание. Това е първичен документ, графологичната експертиза е категорична – документът е неистински. Говедарци се управлява от кмет, които е избран  с подправен първичен документ, това ми го каза лично прокурор Кралев. За тази фалшификация Георги Шуманов лично може да няма вина, може някои от предизборния му щаб да му е скроил номера за това, вината може да падне върху неговия предизборен щаб. Аз съм сигурен, че виновникът ще бъде установен“ – заяви още бившият кмет на Говедарци Бойчо Шуманов.