Проверяват ски федерацията

Министерство на младежта и спорта (ММС) обяви, че съдейства при проверката на Българската федерация по ски. Тя започна след сигнал от „Зелените“ с твърдения за незаконосъобразно разходване на средства от държавния бюджет.

 

„ММС е оказало пълно съдействие на ВКП и остава в готовност да предостави допълнително документация след преценка и конкретизиране на необходимите за извършване на проверката документи“, обявиха от министерството.

 

Те посочват, че на 12 март са получили писмо от Върховната касационна прокуратура (ВКП) с искане за предоставяне на информация дали и за какво са отпускани финансови средства на федерацията от 2003 г. до момента на искането. От ВКП са изискали заверени копия от всички документи – заявка, отчети, документи за извършени проверки по усвояване на средства, платежни нареждания и др.

 

Отделно от Министерството са поканили ВКП да изпрати свой служител, който да извърши проверка на документацията в архива и на място.

 

В края на февруари коалиция „За да остане природа в България“ обяви, че проверка в обществено достъпни регистри е показала, че държавата е дала на концесионера на ски зона Банско „Юлен“ над четири пъти повече, отколкото е получила от концесионните такси.

 

Според посочените данни за периода 2009 – 2016 г. федерацията по ски е получила от държавата 28.372 млн. лева., което е 81% от общият ѝ бюджет от 35.199 млн. лева. От тези 81% 42% са субсидии за провеждане на международни състезания, или 15.039 млн. лева.

 

В отговор федерацията по ски обяви, че развива дейността си – включително и при организацията на големите състезания в страната, като спазва законите.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров предлага на премиера Бойко Борисов да бъде изменен концесионният договор за Национален парк „Пирин“ с „Юлен“ АД.

 

В интервю във в.“Вневник“ преди време адвокатът на „Юлен“ – концесионер на ски зона Банско, Петър Петров, заяви, че кипърският гражданин Георгиус Георгиу е само номинален собственик на концесионера, но всички компетентни държавни институции знаят кой е реалният собственик. От всички запитани институции и държавни лица само премиерът обяви, че всички са наясно кой е собственикът на концесионера на ски зона „Банско“ – „Юлен“ АД, и посочи Цеко Минев, един от собствениците на Първа инвестиционна банка. Минев е и председател на федерацията по ски, като на 10 май получи пореден мандат на поста.

Според публикации в електронни сайтове, е налице  занижен контрол на отпусканите пари от спортното министерство към Българската ски федерация. Това стана ясно при брифинг на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод нарушения в концесията на парк „Пирин”.

Прокуратурата е проверила периода 2014-2018, през който БФСки е получила от Министерството на спорта над 40 млн. лева като субсидия – в повечето случаи са средства за обучения и тренировки, съобщава бТВ.

Комисия в министерството разглеждала исканията и се произнасяла. Федерацията не само не отчитала резултатите от проектите, но и нямало достатъчно ясни документи как са изразходвани парите.

Това е основание прокуратурата да провери дали има престъпления.

В продължение на осем години концесионерът на част от парк „Пирин“ е ползвал терен с 65 хектара повече от тези, които са записани в договора, каза още Арнаудова.

Наскоро Клуб Z писа, че това е и един от изводите, които днес Сотир Цацаров обобщи в безпрецедентни препоръки към Кабинета за ревизия на договора с „Юлен“ АД. От думите на Арнаудова стана ясно още и че ще се проверява евентуална свързаност между председателя на БФСки Цеко Минев и „Юлен“ (пред февруари премиерът Борисов използва в тв интервю израза, че „всички знаели“, че фирмата-концесионер е на Цеко Минев, б.р.).

Освен това голяма част от текстовете в договора са неадекватни към закона, а има несъответствие и с методиката за концесионното възнаграждение.

От ВКП е възложен служебен контрол на постановления от Районната прокуратура – Благоевград, която на два пъти е отказала да образува наказателно производство.

По-рано днес от Министерството на спорта вече пуснаха съобщение, че имали над 100 документа и канят представител на Върховна касационна прокуратура да им ги разгледа.

Ето и пълния текст:

„Относно проверката на Прокуратурата по сигнал от Политическа партия „Зелените“ с твърдения за незаконосъобразно разходване на средства от държавния бюджет за субсидиране на Българска федерация по ски, заявяваме следното:

На 12.03.2018 г. в Министерство на младежта и спорта (ММС) по официален път е постъпило писмо от Върховна касационна прокуратура (ВКП) с искане за предоставяне на информация дали и за какво са отпускани финансови средства на сдружение „Българска федерация по ски“ от 2003 г. до настоящия момент. ВКП са поискали заверени копия от всички документи – заявка, отчети, документи за извършени проверки по усвояване на средства, платежни нареждания и др.

В срок, на 20.03.2018 г. ММС е предоставило на ВКП:

1.Справка за преведени средства от страна на ММС на Българската федерация по ски за посочения период.

2.Класьори – 16 бр., съдържащи проекти, договори и съдържателни отчети по години, от 2007 г. до 2018 г., налични в архива на ММС.

В Министерството се съхраняват голям обем документи /над 100 пълни, големи класьори/ поради което ММС е отправило покана до ВКП да изпрати свой служител, който да извърши проверка на документацията и на място.

ММС е оказало пълно съдействие на ВКП и остава в готовност да предостави допълнително документация след преценка и конкретизиране на необходимите за извършване на проверката документи.“