Премиерът съобщи, че по искане на главния прокурор Сотир Цацаров е разпоредил спешни мерки за язовир „Бели Искър“, който е в неизправно състояние

 

„Имам писмо от главния прокурор във връзка с направените проверки по язовирите в последните години. Резюлирал съм го до министъра на икономиката, на екологията, на МРРБ и кмета на София да се извършат незабавни мерки, да се изпълнят препоръките по възможно най-бързия начин. По принцип препоръката е за язовир „Бели Искър“, заяви министър-председателят в началото на днешното правителствено заседание.

Язовир „Бели Искър“ е в неизправно състояние и следва да се предприемат незабавни укрепителни действия, съобщи в края на февруари тази година зам.-главният прокурор Ася Петрова. Когато техническото състояние се определя като неизправно, следва да се предприемат незабавни укрепителни действия и ограничения в натоварването.

Петрова съобщи още, че общо 205 язовира в страната представляват опасност, а 81 са в предаварийно състояние.

Както писа сайтът „Самоков инфо“, преди дни в Самоков се проведе среща, инициирана от инж. Ганчо Хитров, председател на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването. От близо 4 години инж. Хитров предоставя данни за рисковете, които крие неизправната стена на язовир „Бели Искър“. Според местни институциите си прехвърлят отговорността за лошото състояние на стената и ремонтът се бави. Хитров запозна медиите в Самоков с документ, адресиран до министерствата и до Общината, както и до главния прокурор.

„През 1977 г. земетресението в Румъния, Вранча се усети и на язовир „Бели Искър“. Тогава работех там и бях свидетел как източиха язовира много бързо, защото стената имаше някакви проблеми. Имаше много риба за всички“ – коментира един от най-известните планински спасители в България, работил преди години в района на язовира.