Премахване на регистрацията по области – ще се приеме ли проектозаконът?

Стотици възмутени от мудната процедура и безкрайните опашки пред КАТ – Софийска област коментират в социалните мрежи, че трябва да се изгуби най-малко един ден в КАТ – София, за да се регистрира или отпише превозно средство.

Днес и в националните медии оповестяват, че проблемът е валиден и за други служби на КАТ, не само за този в София, кв. „Гео Милев“.

Днес бе оповестено, че се говори за премахване на регистрацията на пътните превозни средства по области и правенето й в частни пунктове освен в тези на Пътната полиция – това се предвижда в промени в новия Закон за пътните превозни средства, който е сред трите, заменящи сегашния Закон за движение по пътищата. Основната цел на промяната е да се сложи край на висенето по опашки за номера, казаха за медиите от Министерство на транспорта.
Ако влезе в сила промяната, регистрационните табели на автомобилите вече няма да започват с букви, които посочват областта, в която са регистрирани те, а ще се състоят от комбинации от цифри и букви. Така независимо от местожителството на водача той ще може да мине преглед и да получи номер навсякъде в страната.
Частните пунктове, които ще получат право да регистрират автомобили, ще се контролират от Министерство на транспорта, което поема от Пътната полиция и тази дейност.

Промяната се налага и от Европейския регламент, който изисква дейностите по регистрация и контрол на изправността да са в един орган. Сега регистрациите са в Пътна полиция, а контролът на пунктовете за прегледи е към Министерство на транспорта.

Предвижда се таксата за услугата да бъде определена от държавата. Размяната на отговорности между Пътна полиция и Министерството на транспорта включват и пътните полицаи да проверяват на пътя водачите на автобусите и камионите и за спазване на режимите за шофиране и почивка, дали няма случай на претоварване и т.н.

Сега този контрол се извършва от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, която е към Министерството на транспорта.
С премахването на регионалния принцип в номерата ще се позволи на шофьорите да регистрират колите си във всяка точка на страната, без да се ограничават до града, в който живеят.

Друга новост, също дошла след натиск от Брюксел, е въвеждането на един талон с чип, който заменя сегашните голям и малък талон и в него има всички данни от тях. Той ще е с вида и размерите на сегашните шофьорски книжки, а при проверка на пътя информацията от чипа ще се чете със специални устройства, с които пътните полицаи ще бъдат снабдени.

В момента върви обобщаване на предложенията, появили се в рамките на обществените обсъждания на проектозакона за пътните превозни средства. След това пътят му минава през съгласуване с всички заинтересовани институции, одобряване от правителството и гласуване в комисии и в пленарна зала в парламента. При положение, че идеите останат в Закона за пътните превозни средства, те могат да станат факт след между осем месеца и една година.