Прекратяват мандата на Данчо Димитров – най-дълго кметувалият в България и трети в света с 57г.кметски стаж

Прекратяват мандата на 84-годишния Данчо Димитров – кмет на село Долни окол. Той е най-дълго кметувалият в България и трети в света с 57 години кметски стаж.  Всички 23 кметове на селата в общината се подписаха в негова подкрепа. „Уважавам решението на кмета на Самоков Владимир Георгиев и председателя Силвия Стойчева. Винаги съм бил от БСП, от 14 август 53-та година“ – сподели пред сайта „Самоков инфо“ кметът Димитров

След сесията на Общински съвет – Самоков, проведена в края на месец май, кметът на града и шефката на съветниците Силвия Стойчева извикали кмета на Долни окол Данчо Димитров. Двамата му съобщили, че ще прекратят кметския му мандат. Казали му, че много го уважават и щели да му направят достойно изпращане. „Аз ще ги уважавам и за в бъдеще, независимо от решението им. Карам кмет 58-ма година. Не казах на никого за решението на г-н Георгиев, даже на близките ми. Синът ми ме попита от ония дни защо не съм му казал, научил бил от хора в селото. Колегите ми – кметовете на другите села, показаха съпричастност и ми дадоха подписка, събрали са я в моя подкрепа, да остана до края на мандата. Направил съм доста неща през годините, като се разчу в селото едни се радват, други – не. Както е обичайно в такива случаи“ – сподели още кметът на Долни окол.

Според слухове на мястото му щял да седне негов роднина, роден през 80-та година. Викали му „Банкера“ и по неофициална информация е работил за кратко в една от фирмите на Делян Пеевски. Не бил обаче член на ДПС. Местните овластени не скрили от бай Данчо, че има вероятност на стола му в кметството да седне Николай Стойнев. Кметът Георгиев и Стойчева споделили, че момчето има много идеи и планове за селото и щяло да развива селския туризъм. Николай Стойнев, според неофициална информация, е жител на Долни окол от една година.

„Мен не ме е било никога страх от избори. Според мен и 30 човека да са в едно село, трябва да имат право да си изберат кмета“ – споделя бай Данчо, както го наричат всички заради мекия му нрав и добронамереното отношение.

„Можеше да си изкара мандата, колко остана от този мандат – година и половина“ – коментират в Долни окол, където са останали 96 местни хора.

„Като си остана вкъщи, ще си работя из двора, на село винаги има работа. Жена ми почина, живея сам,сега ставам рано, приготвям се за работа и в 8 часа съм в кметството. Един селски кмет или наместник, отговаря за всичко в селото – и за здравеопазването, и за помощите, и за други неща. Никому няма да се противопоставям, щом са решили да ме махат. Благодаря на колегите кметове за подкрепата. Все още заповед за напускане нямам. През последните години се направиха много неща в селото, но предимно с външно финансиране. Тежко е за селските кметове, защото няма пари за селата“ – допълни още Данчо Димитров.

80% от селото има канализация. По времето на кмета Димитров е направен и външен водопровод от 11 км за двете села – Долни и Горни окол. Стойността му заедно с помпената станция била 2 380 000лв.

Бай Данчо помни стриктно всички дати. От 14-ти август 1953г. е член на БСП, бил секретар на ДКМС, активен бригадир. Бил войник и като се уволнил, помагал за ТКЗС-то и отговарял за строителството. От 14-ти април 1959г. е кмет. Тогавашната му заплата била 54лв. „Работил съм с всички кметове на Самоков оттогава“ – усмихва се бай Данчо. 16 години бил председател на Общинския съвет на двете села и имал 30 съветници до 25 март 1979г. , когато изграждат селищни системи и всяко село се сдобива с кмет. Едно от най-вълнуващите събития било през 1972г., когато светнали всички стълбове в Горни и Долни окол, а в Самоков светело тук-таме. През 80-та година пък вкарал телефонизацията и в двете села.

Данчо Димитров е роден в Долни окол на 10-ти юли 1933г.

За 50-годишния кметски юбилей гостувал на Кеворк. Съобщили му, че е направено проучване и към 2009г. е бил кметът с най-дълъг стаж в България и трети в света. Преди него бил китаец, втори бил американец.

„Вместо да събираме подписка да стане кмет – рекордьор за Гинес, ние требва да го подкрепяме да си остане на поста поне да края на мандата“ – коментира се между селските кметове.

„Не знаех за рокадата, в добри отношения съм и с кмета Георгиев, и със Силвия. В един отбор играем“ – приключва разговора бай Данчо и се качва в колата си, за да запраши към следващата задача.

Десислава Стоянова