През ледено катерене, силен вятър и изтощение Скатов върви към Анапурна

За Наско Скатов тези дни са били доста тежки по пътя му към Анапурна. Той разказва, че през миналите пет дни е свалил 4 кг.  “Чувствам се много изморен, но ще се възстановя за няколко дена” – споделя Скатов.

“След 16 дена чакане на базов лагер, прогнозираха хубаво време за 16.04. с вятър само 45 км/час, което за Анапурна е добре.
На 12.04 тръгнах от базовия лагер и нощувах в лагер 1, а на 13.04 бях в лагер 2, намиращ се 5 600м, на 14.04. беше най-трудният ден до лагер 3 на 6500м. Само ледено катерене, 900 метра денивелация. Беше много труден и изтощителен ден. Имахме лош инцидент и трябваше 2 часа да стоя на една ледена стена, точно преди лагер 3, хванат за въжето и със забит пикел. Единият шерп изтърва раницата си, която полетя надолу и повече никой не я видя. В лагер 3 спахме 4 човека в двуместна палатка и не заспах цяла нощ. На 15.04. успяхме само 12 човека да достигнем последния лагер 4, на 7100м.

В 22 часа тръгнахме от лагер 4 към върха. Духаше силен вятър и валеше сняг. Не беше фиксиран парапет и трябваше едновременно и това да правим. Аз целия горях от температура, но се справих. В 4 часа сутринта, на 16.04., само аз, една китайка, Боян Петров и кореецът Ким достигнахме 7 800м заедно с 4 шерпи. След половин час дискусия на тази височина взехме решение да се връщаме назад заради силния вятър – над 80 км/час. Прогнозата за 16.04 беше 45 км/час.
Така на 16.04. директно от 7800м слязох до базовия лагер на 4200м, като ми се събраха 21 часа вървене без почивка.

Анапурна е много труден и техничен връх, много е стръмно и постоянно се катери по лед и сняг. Затова вече няколко човека с голям опит и изкачени над 10 върха над 8000 мтра, си тръгнаха от експедицията. От 24 члена вече сме 16. Не е сигурно дали ще се тръгне отново към върха. Следващата седмица времето го дават хубаво, но с много силен вятър, който е решаващ за върха.
До седмица ще се разбере всичко” – казва Скатов.
Както писа сайтът “Самоков инфо”, точно на рождения си ден, 11-ти март, когато Скатов навърши 38 години, тръгна за Анапурна. Тогава пристигна в столицата на Непал — град Катманду, откъдето започна експедицията му към Анапурна — третия връх за изкачване от втория му проект „SPEEDx14x8000xVEGAN“.
Името на върха означава „Богиня на плодородието“ и е висок 8091м. Въпреки че е десетият по височина връх на планетата, той e известен като най-​смъртоносният, защото има най-​много загинали там. Причината е нестабилната му структура (без земя и скална маса), а само лед и сняг и постоянните лавини, които падат по всяко време. С цел по-​голяма сигурност и намяляване на риска от лавини се изкачва най-​рано от всички други върхове в по-​студено време.
На летището Наско пристигна с мама, татко и Васко.
Очакваше го изненадана — веганска вкусна торта със свещички и подарък.

сн. личен архив Ат. Скатов