Почина известният алпиец Людмил Тончев

На 28.10.2016 г., две седмици след получен инсулт, в софийската болница „Св. Ана”, почина известният състезател по ски алпийски дисциплини Людмил Тончев. Той е с 15-годишна активна състезателна дейност и бе близо 10 години в националния отбор.

Роден е на 22.06.1958 г. в Самоков. Възпитаник на някогашната ски школа в Самоков. Започва да кара ските още в предучилищна възраст, а в Спортното училище заслуга за бързия му прогрес имат треньорите Димитър Гребенчарски, Веселин Николов и Божидар Николов.

Тончев стига до националния отбор под ръководството на Петър Попангелов-старши. Там е печели най-добрите класирания за България, в самостоятелна дисциплина, след Петър Попангелов-младши. На Олимпийски игри, в Лейк Плесид’80 печели 16-о място на слалом, (където единствено българският отбор завършва в пълен състав!, 6-и Попангелов, 19-и Христо Ангелов и 21-ви Митко Хаджиев), а за Световната купа, в Боровец’81 е 19-и на слалом.

Той е от скиорската фамилия Тончеви, в която сестра му Надя е също изтъкната национална състезателка, а починалият му баща Борис бе активен деятел и дългогодишен главен съдия на най-големите състезания по ски в Боровец.

Ръководството на БФ по ски  изказва на близките на Людмил Тончев най-дълбоки и искрени съболезнования.

Поклонението бе вчера, 30.10.2016 г., в Самоков, от 12.30 ч., в църквата „Успение Богородично” (Митрополията).

Поклон пред паметта му.