Поредната македонска простотия и нашето овчедушие

 

Случилото се с македонския …. Миленко Неделковски на Каймак – Чалан е грандиозна простотия, но и в същото време провокация към една суверенна държава. По тази причина изчаках умишлено реакцията на българската държава, но тя не надхвърли по никакъв начин очакваното овчедушие. По този начин няма да го докараме до никъде. Министерството на външните ни работи „призова властите в Република Македония да се разграничат и да не допускат актове като този на Каймак – Чалан.” Е, и какво? Македонците ще „порицаят” тази вандалщина и ще продължат изстъпленията.

България просто сега не бива да се прави повече на „добър съсед” и да каканиже официални благородности към този коминтерновски продукт Македония. Националното достойнство е поругано по отвратителен начин и в никакъв случай това не трябва да се прощава или да се реагира по миловиден начин като министерството ни. При това …. Миленко разби войнишкия паметник навръх 22 септември – Деня ни на независимостта. А това е паметна плоча за упокой на героите от 1916 год. , тези боеве са част от величавата Дойранска епопея – последната победа на българската армия от световно значение. Отвратителното е, че бе сторено от доволно публична личност – журналист, водещ на популярно предаване в македонската телевизия. Всичко това сочи недвусмислено, че това не е случаен факт, може би е извършен със знанието на силните хора в западната ни съседка, която очаква парламентарни избори.

Националното ни достойнство не е подгавряно по този начин и страната ни има възможност този път да докаже своята независимост. Първата ни задължителна позиция е да заявим категорично, че по никакъв начин няма да подкрепим членството в ЕС и НАТО на този коминтерновски продукт Македония. Това е задължително, защото така наречената „македонска нация” е изцяло изградена върху антибългарска основа. Без нея просто тя няма да съществува, защото няма да има нито история, нито писменост. Не мислехме, а и не предполагахме какво ще последва, когато признахме държавата Македония, дори дълги години Филип Димитров се гордееше, че сме били „първата държава в света, която е признала Македония”. Сега берем плодовете на тази шашкания. Гърция постъпи и постъпва много по-умно от нас, българите. Още не приемат дори името Македония, не дават и дума да се издума за македонско членство в ЕС и НАТО. Самите македонци бързо разбраха, че с гърците не бива шега и мирясаха, но за сметка на това усетиха слабостта на българската дипломация и заиграха чуковете по нашите паметници. Действията на Миленко на Каймак – Чалан всъщност е реакция на българското овчедушие, на криворазбрания, странно и за мен, наш комплекс за историческа малоценност. Ние сме големи герои из нашенските предели, но като стане въпрос да се защитим извън България сме странно свенливи и малодушни. Така например преди години македонците унищожиха гробищата при с. Фурка, където е бил щаба на ген. Владимир Вазов по време на Дойранската епопея, но българската държава отново свенливо мълчеше „да не развалим добросъседските отношения”. Научих го, защото там са погребани голяма част от българските воини от с. Торос, които са били в състава на Девета плевенска желязна дивизия.

Корнелия Нинова от врачанското село Крушовица изпищяла да се реагира остро на македонската провокация, но и дума не казва, че нейната партия трябва да се извини за най-чудовищното престъпление срещу българската нация.  По указание на Георги Димитров и Коминтерна само за няколко години над 250 000 българи са принудени да си сменят паспортите и да бъдат записани като … македонци. Интелектуалци като Димитър Талев заради твърдото си убеждение, че са чисти българи и нямат нищо общо с някаква „македонска нация” са хвърлени в лагери и затвори. Не малко просто са избити. Българи като Ванчо Михайлов са прогонени и десетилетия наред са анатемосани от комунистическата пропаганда като фашисти. Сега действия като на този Миленко са всъщност продължение на комунистическата сърбоманска политика – омраза към всичко българско и напълно налудни актове на омраза, насочени срещу историческата ни памет. Представяте ли си, ако подобно нещо бе извършено от германец във Франция или грък в Турция? Да не говорим, че ако руснак извърши такъв акт в Полша това ще е повод направо за война, но ние се задоволяваме с някакви мъгляви „предупреждения” за осъждане и очакваме всичко да се забрави и размине.

Петимен съм най-сетне да видя достойна, смела и решителна позиция на нашата държава срещу подобни македонски изстъпления, но май и така ще си остана. Като питали Ванчо Михайлов как толкова години издържал в битката със сърбоманите и македонстващите той спокойно отвърнал: „Ами требва да си българин и да имаш дупе!”. За съжаление нашите политици нямат дупе, толкова е простичко.

Христо Марков