Полицията в Самоков е разкрала модерна домашна оранжерия с марихуана

Днес шефовете на полицията дадоха брифинг в Самоков. Бяха предоставени данни от няколко области на полицейската дейност 

 ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА НАРКОРАЗПРОСТРАНЕНИЕТО

При проведените специализирани полицейски операции на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в областната дирекция бяха разкрити:

Три високотехнологични домашни оранжерии за отглеждане на марихуана- 2 в Костинброд и 1 в Самоков. Обитателите на адресите са задържани за срок до 24 часа – соъбщиха днес на брифинг шефове на полицията. Брифингът се проведе в РУ – Самоков. 

Иззети са нагревателни лампи, вентилационна инсталация, токоизправители, термометри, туби с торов разтвор, множество стръкове канабисови растения и корени от тях, суха зелена тревиста, кварцови лампи, трафове и др. веществени доказателства, съотносими към извършваната престъпна дейност. Действията по пълното документиране на случаите продължава под наблюдението на прокуратурата.

При други полицейски акции са иззети още значителни количества наркотични вещества. 

От частен адрес в Самоков са иззети 40 грама суха зелена тревиста маса канабис, около 12 грама амфетаминелектронна везна и ръчна мелничка.

От адрес в с. Костенец са иззети пластмасов контейнер с вместимост 3.3 литра, наполовина пълен със суха тревиста маса канабис; друг пластмасов контейнер с поставени в него шест полиетиленови плика с канабисшест кашона с множество сухи стръкове канабис; плик с множество глави от канабис. От таванското помещение на къщата са иззети още шест малки пликчета с канабис. Обитателите на адресите са задържани за срок до 24 часа. Образувани са досъдебни производства.

ПОЛИЦЕЙСКА ОПЕРАЦИЯ СЪВМЕСТНО С ГДНП И СДВР

Полицейските действия са реализирани във връзка с придобита информация за продажба в интернет сайт на предмети с културно- историческа стойност. От служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в областната дирекция е извършена проверка, установена е самоличността на извършителя и при последвалото  претърсване на жилището му в Сливница са открити и иззети 33 метални елемента, преобладаващо монети. Обитателят на адреса е задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство по случая.

 20 ЗАДЪРЖАНИ ВЪВ ВРЪЗКА С НАРУШАВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД И ОКАЗАНА СЪПРОТИВА НА ПОЛИЦЕЙСКИ СЛУЖИТЕЛИ В С. ВРАЧЕШ

Конфликтната ситуация започва след като екип на жандармерията се отзовава на сигнал за силна музика и нарушаване на нощната тишина. Един от обитателите на адреса – 35-годишен мъж, категорично отказва да предостави личната си карта за проверка, оказва неподчинение и блъска служителя на земята. При задържането му агресивна тълпа от около 30 души опитва да осуети действията на полицаите, включително и чрез замеряне с различни предмети, което налага използването на помощни средства за овладяването на ситуацията. Освен него са задържани още 19 души, съпричастни към инцидента. След доклад на събраните доказателства в прокуратурата, 35- годишният мъж бе привлечен като обвиняем с мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 ОСВЕЩАВАНЕ НА ОБНОВЕНАТА СГРАДА НА РУ- САМОКОВ

Изключително доброто професионално взаимодействие между полицията и общинската власт в Самоков са важна предпоставка за ефективното изпълнение на общите ни ангажименти: гарантиране на спокойствието на гражданите и туристите, обезпечаване сигурността на зимния туристически сезон и опазването на добрия обществен ред в региона, по които показатели РУ- Самоков се нарежда на едно от водещите места в страната.

ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА НЕЛЕГАЛНАТА МИГРАЦИЯ

Двама мъже са задържани за 72 часа и обвинени за незаконен превоз на нелегално пребиваващи чужденци. При първия случай служители на РУ- Костинброд установяват при проверка на лек автомобил 15 чужденци, трима от които без документи за самоличност. От допълнителна справка установяват, че водачът управлява и без СУМПС в едногодишния срок от наказването му по административен ред за същото деяние. Вторият случай е от с. Доганово, където служители на РУ- Елин Пелин установяват петима чужденци без документи за самоличност, пребиваващи в необитаема къща. Впоследствие е установен и задържан мъжът, който ги е превозил и настанил на адреса.

УЧАСТНИК В ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА БЕ ЗАДЪРЖАН СЛЕД НЕЗАБАВНИ ДЕЙСТВИЯ НА СЛУЖИТЕЛИ ОТ РУ- ЕТРОПОЛЕ

Сумата от 1000 евро и 280 лева, която 82- годишната жена предала под предлог, че съдейства за залавянето на телефонни измамници, е възстановена на потърпевшата. 45- годишният мъж, взел парите, е задържан за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство.

ПОЛИЦИЯТА НЕ ТЪРСИ ФИНАНСОВО СЪДЕЙСТВИЕ ОТ ГРАЖДАНИТЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ФУНКЦИИТЕ СИ! – припомниха днес следобяд по време на брифинга.

Ако получат подобно телефонно обаждане с искане за пари под какъвто и да е предлог, незабавно да потърсят контакт с близките си, да сигнализират на тел. 112, в най- близкото управление на МВР, да съобщят на кмета на населеното място или на полицейския инспектор, отговарящ за района им.

 РАЗКРИТО Е УБИЙСТВО, ИЗВЪРШЕНО В РАЙОНА НА ЖП ГАРА ВАКАРЕЛ

Извършителите – криминално проявени мъж и жена от Ихтиман, бяха задържани на територията на с. Вакарел след незабавни заградителни действия на служителите от РУ- Ихтиман, ОДМВР- София и ГДНП, след получен сигнал за намушкан мъж във влака Пловдив- София, който впоследствие е починал в линейката. Полицейските действия бяха проведени изключително бързо и професионално. Намерено и иззето бе и оръжието на престъплението, което двамата опитаха да скрият при бягството си. Извършителите са привлечени като обвиняеми и задържани с постоянна мярка.

ПОЖАРО-ТАКТИЧЕСКО УЧЕНИЕ СЪС СИМУЛАЦИЯ НА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ, ПОСЛЕДВАНО ОТ ПОЖАР И НАВОДНЕНИЕ, СЕ ПРОВЕДЕ В РАЙОНА НА ПРАВЕЦ

По време на учебната ситуация последователно бяха проиграни няколко основни събития:  силно земетресение, след което възниква пожар, при който се получават сигнали за пострадали хора и компрометиране на язовирната стена на местния водоем. Пожарните и спасителни екипи проиграха плановете за реакция при силен земен трус, участваха в симулацията по гасене на огнена стихия и с автомеханична стълба извършиха издирване, евакуиране и спасяване на хора от високите етажи на хотел, действия по издирване на хора във водна среда, тампониране на язовирната стена, както и симулация на оповестяване на застрашени хора, намиращи се в заливния район на водоема. В рамките на всеки етап от учението се включиха и различни структури от Единната спасителна система.

  

ЕКИПИ НА ОДМВР – СОФИЯ ПРОДЪЛЖАВАТ С ПОДПОМАГАНЕТО НА ТРАФИКА В РЕМОНТИРАНИТЕ УЧАСТЪЦИ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ „ТРАКИЯ“ И „ХЕМУС“

Във връзка с почивни дни и въведените временни организации за безопасността на движението по автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“ е създадена организация за подпомагане на движението на моторни превозните средства в ремонтираните участъци със съдействието на служители на сектор „Пътна полиция“ и допълнително поставено информационно знаково стопанство, както и вертикална маркировка за насочване на автомобилния трафик.

Ще бъде прилагана нулева толерантност към всички водачи, които с рисковото си поведение на пътя застрашават своята безопасност и тази на останалите участници в движението. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

  

СЕКТОР „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“ ВЪВЕДЕ НОВА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ОБСЛУЖВАНЕ НА ГРАЖДАНИТЕ- БЕЗ РАННИ ЗАПИСВАНИЯ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА ППС

Във връзка с подобряване на услугите по регистрация на пътни превозни средства е създадена организация за навременно обслужване на гражданите на Софийска област, с цел избягване на ранните записвания в сутрешните часове, което създаваше големи неудобства както за тях, така и за живущите в близост до паркинга.

В тази връзка гражданите се призовават да не се доверяват на лица, които не са служители на ОДМВР- София, предлагащи  услуги, свързани с регистрация на ППС.  С оглед недопускане на злоупотреби да отправят своите запитвания само и единствено към длъжностните лица! На всеки гражданин ще бъде обърнато внимание и оказана помощ при необходимост – заявиха днес на брифинга.

ПОЛУЧЕНО БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО

От директора на ГД “Национална полиция“ относно ползотворното сътрудничество със служителите на РУ- Самоков при съвместната работа по линия „Измами“.

ОХРАНИТЕЛНА ПОЛИЦИЯ

-резултати от Акция „ЗИМА“

Проверени 4 277 МПС и 5 092 лица

Съставени актове 473; съставени фишове 592

-създадена е организация за обезпечаване на студентския празник, Коледните и Новогодишните празници и зимния туристически сезон

Изготвени са планове, в които са включени допълнително още 22 полицейски служители, които ще бъдат командировани през зимния сезон в Боровец.

Проведени са работни срещи с местната власт за координиране на съвместните действия и обмена на информация. Извършени са проверки с другите контролни държавни органи в хотелите и заведенията, където има резервации за студентския празник.

На самия 8 декември ще има удвоени полицейски патрули, които да се грижат за сигурността и обществения ред. Засилен ще е и пътният контрол по отношение употребата на алкохол, наркотични вещества и др. За региона на Самоков резервациите са около 1200.

ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ

Общо за месеца: проведени 42 специализирани полицейски операции; 8 проверки съвместно с други контролни органи; съставени 18 констативни протокола и 23 акта; затворени 2 обекта.

По линия „акцизни стоки“ са извършени 31 полицейски операции, при които са иззети: 6120 къса цигари; 1 кг тютюн; 200 литра дизелово гориво; 22 литра алкохол.

 По линия „горско стопанство“ са проведени 9 полицейски операции; иззети са 20.5 кубика незаконно добита дървесина; изготвени са 8 акта.

 По линия на противодействие на престъпленията и нарушенията в игрални хазартни зали, търговски обекти, нощни клубове и дискотеки са извършени проверки на 4 игрални зали и 15 търговски обекта. Съставени са 7 констативни протокола и 10 акта за различни видове нарушения- липса на здравни книжки, неиздаване на касови бележки. Два от обектите са запечатани от НАП за срок от 30 дни.

ОтноснDSCN0517о противодействието на престъпленията и нарушенията по линия на използване на търговски марки без разрешението и съгласието на правопритежателите са иззети общо 66 кашона, всеки с тегло около 30 кг, различни по вид и количество стоки от световно известни търговски марки.

 В брифинга взеха участие комисар Юри Николов, заместник- директор на ОДМВР- София, комисар Ивайло Александров, началник отдел „Охранителна полиция“, гл. инсп. Мирослав Рашков – началник сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и гл. инсп. Васил Попов, началник РУ- Самоков.