Полицаите от Самоков спипаха алоизмамник

Самоковските криминалисти задържаха ало измамник, докато прибирал 5 бона  от 92- годишната баба Райна Гавадинова от Рельово

 92-годишната Райна Гавадинова от село Рельово изпадна в шок, след като телефонни измамници й звъняли цял ден на 22.03.2018г. Тормозът започнал от 13ч. и продължил чак до 22 ч. Позвъняванията били на домашния й телефон. Престъпниците държали бабата непрекъснато на линия, за да няма възможност да звъни на близки хора.  Мъж се представил за доктор и й съобщил, че дъщеря й е получила тежка травма. Женски плач съпровождал обаждането. Казал й, че дъщеря й е пострадала при пътен инцидент. Алоизмамниците искали да заблудят бабата, че парите са необходими за дъщеря  й, защото кракът й спешно трябвало да бъде опериран и да се поставят златни пирони.

Баба Райна, стресирана от чутото, станала лесна плячка. За спешната хирургична интервенциябили нужни 5 000лв. Баба Райна все пак успяла да се обади на дъщеря й. Тя й казала, че не е пострадала в катастрофа, оптала се да успокои майка си, казала й, че при нея всичко е наред. Предупредила я, че това са измамници и не бива да им вярва. Бабата не повярвала на чутото и продължила да звъни на внучките си със същите въпроси. “Защо криете от мен за инцидента, това беше твоят глас?“ – казала  92-годишна баба Райна  Гавадинова. В крайна сметка, уплашена от чутото, събрала всичките спестявания през живота си, поискала на заем дори от комшиите си и към 22ч. решила да ги предаде пред дома си на улицата на непознат мъж, представил се за „доктор“.

През това време близки на бабата, незабавно се обадили на началника на РУ- Самоков Васил Попов и на кмета на селото Йордан Клещанов.

Разстоянието от Самоков до с. Рельово е 15км, а пътят е бил доста заснежен. Васил Попов провел с колегите си светкавични  оперативно –издирвателни действия и тръгнали по следите на измамника. Той бил арестуван пред дома на бабата в момента на осъществяването на телефонната измама, при получаването на парите. Измамникът е задържан за 24 часа в РУ-Самоков.

Образувано е досъдебно производство за извършеното от него деяние. Ало- измамникът е на 30 години, от София. Шофирал е  с черен голф -3, с врачанска регистрация – ВР 1908 АТ. Колата е била паркирана на съседна улица в селото, съобщиха роднини на баба Райна. Измамникът е бил сам, носил е голяма торба, с която се явил пред дома на възрастната жена.

След случилото се възрастната жена била много зле.

„Обадихме се на началника на полицията първо, защото си помислихме, че подаден сигнала на 112 много ще се забави по цялата процедура. Служителите на МВР, си свършиха работата професионално и отговорно. Кметът на селото Йордан Клещанов , които е в отпуска, също беше на мястото на инцидента.  Той е непрекъснато до възрастните хора в селото. Клещанов прояви голяма смелост, за което сме му благодарни. Възрастните хора много го уважават в селото, защото непрекъснато ги обгрижва. Купува им лекарства, хляб, почиства им улиците, почисти реките да не се затлачват, създава им условия за нормален живот, всички го обичат.

Сигнал получих от леля ми, че са звънели ало измамници  на баба ми. Баба ми се свързала с нея, за да я попита как е след счупването на крака й . Леля ми помислила , че майка й се е побъркала.  Казала й, че всичко е наред и я предупредила, че това са ало измамници и не трябва да им вярва. Държали са баба ми  с часове на телефона, за да не може да води разговори с близки. Казали са на баба ми, че  трябва да даде  5 000лв. за операция и златни пирони.  „Мамо моля те събери всичко каквото имаш, за да ме оперират, а ние след това ще ти ги върнем“ – казали измамниците. Тя им отговорила, че няма, но те продължгили да настояват. Отишла и събирала пари от съседи, близки и т.н.  В един промеждутък около 22ч.за малко измамниците я оставят и тя през това време е имала възможността да се обади на дъщеря й. Баба ми не чува добре, но вижда добре и е в нормално съзнание. Измамникът е слаб, изглеждаше енергичен, мургав, на видима възраст около  30-35г. Искаме да благодарим на служителите при  РУ-Самоков и най-вече на началника Васил Попов за бързата реакция и техния професионализъм“ – сподели внучката Камелия Асенова.

Местните имат съмнения, че измамникът е работил сам, предполага се, че са замесени и други, не е изключено да са от Самоков и района. Очаква се да направи самопризнания пред полицаите и да се установи участвал ли е и в други подобни измами.