Позиция: ГЕРБ-СДС категорично няма да отстъпят от европейския път на България;

В дневния ред на СДС, в 46 НС, ще бъде темата за обезщетяването на репресираните български граждани, чиито имоти, след 9 септември 1944 г., бяха незаконно иззети и национализирани
Собствениците им – унизени и подложени на изселване из най-затънтените крайща на България. Стотици от тях никога не се завърнаха при семействата си, защото бяха обявени за врагове на “народната власт” и изчезваха безследно.
Други успяваха да избягат зад граница.
✔️До ден днешен, много от тях и техните наследници, живеят в Америка, Англия, Германия, Франция и в други страни по света, прогонени през годините на комунистическия режим.
Това бяха хората, които ден преди т.нар. “Девети”, управляваха банките, фабриките и производствата, които поддържаха икономиката на страната ни.
✔️Тези хора, в действителност, и с днешна дата не са получили своите справедливи (доколкото може) обезщетения, от страна на българската държава, след идването на демокрацията и през годините на демократичния преход.
✔️На практика, те са ощетени от държавата два пъти. Веднъж, когато са отнети имотите и фабриките им, след 9-ти септември 1944 год., и вторият път с несправедливите оценки и обезщетения, които получиха, след 89-та година. По техни данни, те са получили едва 1/3 от това, което им е било отнето и национализирано, през компансаторни бонове и други инструменти, чиято стойност и днес е несправедливо ниска.
И пак подчертавам – техните фабрики и заводи са били гръбнакът на икономиката на България, както преди, така и след 9-ти септември.
✅ Много ми се иска да им върнем надеждата, че ще получат справедливост и България не ги е забравила!
Съюзът на демократичните сили пази паметта за комунистическите зверства и винаги е защитавал пострадалите от комунистическите репресии.
Като председател на най-старата демократична партия СДС подавам ръка на тези наши сънародници, тук, в България и там, в чужбина, и им давам дума, че ние ще направим всичко възможно те да получат, макар и късно, своето възможно най-справедливо решение на проблема.
България е член на НАТО и Европейския съюз и това е нашият цивилизационен избор. И голямата заслуга за това е на политиката и управлението на правителството на Съюза на демократичните сили, което подготви този път. Сега, следващата стъпка е влизането ни в Еврозоната.
✅ СДС има своя предизборна програма, но подкрепя всички десни политики на своя коалиционен партньор ГЕРБ, с когото са партии членки на Европейската народна партия и споделят еднакви ценности.
✔️Конкретно по програмата на СДС, в сектор Икономика:
– 1000 лева минимална заплата, в края на четиригодишния мандат на управление;
– 2000-2500 лева средна работна заплата
– Над 2500 лева заплата за учителите. Образованието за ГЕРБ-СДС е изключително важна сфера. То беше приоритет и ще остане, защото учителите и образованието градят бъдещето на нацията.
– СДС ще подкрепи преизчисляването на пенсиите, но то трябва да върви успоредно, не само за минималните, а и за средните и за най-високите.
– На дневен ред за СДС ще бъде и проблемът с несправедливите обезщетения, които са получили хората, чиито имоти са били отнети след 9-ти септември. Според мен, тези хора са били неколкократно ощетени от държавата и трябва да се помисли за тяхното достойно обезщетяване. СДС е партия, която защитава пострадалите от комунистическия режим и ще продължи да го прави.
– По тезата на БСП, че преди влизането на България в Еврозоната трябва да има “шоково увеличаване на доходите”, отговарям: това е популизъм, защото тези пари трябва да дойдат през икономиката и през ускорен икономически растеж, който СДС е заложил в програмата си, а не през печатането на банкноти без покритие, което левите могат да правят. Вместо за “шоково увеличение на доходите” трябва да говорим за “шоково покачване на ръста на икономиката и на Брутния вътрешен продукт с 6-7 %, за да наваксаме спрямо останалите страни от Европейския съюз”.
✔️Що се отнася до обвиненията на служебното правителство за кражби и корупция, давам следния пример и питам:�“Говори се, че в последните години се крадат 10 милиарда лева. Сега, Борисов и ГЕРБ не управляват вече два месеца. Ако приемем, че се крадат 10 милиарда годишно, това означава, че на месец сумата е 800 и няколко милиона. Къде са тези милиард и шестотин за последните два месеца?”
✅Най-важното, според мен, е в следващия Парламент е да бъде начертана национална стратегия за развитие на България, да посочим ясно кой от какво няма да отстъпи, в ляво и вдясно, и да работим за развитието на България.
Трябва да е много ясно,че ГЕРБ-СДС категорично няма да отстъпят от европейския път на България; от пазарната икономика; от демократичните ценности завоювани през годините на прехода; по отношение на Македония – категорично против приемането й в ЕС, за сметка на българския интерес; категорично против приемането на Истанбулската конвенция.
Гласувайте с #N5 ! Важно е!