Поздрави за Радостина Тодорова

Днес кметът Владимир Георгиев поздрави 8-годишната Радостина Тодорова за полученото отличие от Международния фотографски конкурс на National Geographic за деца за 2015 г.
Майка й Анна Тодорова е от Самоков, а малката Радостина се определя като част от Самоков, Враца /от където е баща й/ и от София, където живее. Радостина е внучка на предишния кмет Ангел Николов.

Радостина спечели първо място в категория „Дръзки изследователи“ със снимката: „И най-дългият тунел има край и светлина“, направена на ждрелото на река Ерма.
Кметът Георгиев й поднесе поздравителен адрес от името на общинското ръководство и подаръци. „Поздравяваме те с полученото отличие от Международния конкурс за снимка на National Geographic и завоюваното първо място. Високата оценка само показва, че децата на България са талантливи и това няма как да остане скрито. Радваме се, че самоковче се доказа на международно поприще в област, в която мерят сили големите. И побеждава! Защото историята на нашият град сочи, че тук са се раждали новатори, които са успявали да надскочат възможностите на времето, в което са живели. В Самоков са и едни от първите фотографи, а твоят успех доказва, че растат достойни наследници на бележитите ни съграждани. Община Самоков ще учреди национален конкурс за фотография на името на братя Карастоянови и ще се радваме, ако самоковци са сред лауреатите му.
Вкусът на победата е сладък, особено, когато е завоювана при такава сериозна конкуренция. Пази в себе си духът на победителя и дано той не те напуска никога. Пожелаваме ти да запазиш любознателността си и винаги да търсиш и да намираш красивото в заобикалящия ни свят!“ – се казва в поздравителния адрес.
Международният фотографски конкурс за деца беше проведен в партньорство с американското издание на списание National Geographic KIDS и 11 локални издания. Тазгодишните победители бяха избрани сред 17 500 участници от САЩ, Австралия, Нова Зеландия, България, Китай, Германия, Индонезия, Холандия, Португалия, Словения, Турция и Великобритания.