Пожар над Драгушиново, горят храсти близо до гора

Служители от ДГС – Самоков гасят пожари всеки ден, пак се палят стърнища

Днес около обяд е възникнал пожар над село Драгушиново. Сигнал в самоковската пожарна не е подаван, информира Ивелина Дренска – шеф на РСПАБЗН в града. Пожарът се потушава от горските от ДГС – Самоков, с тях от самото начало на акцията е директорът им инж. Александър Кроснев. 15 служители на горското часове наред вече се борят с пламъците, които се овладяват трудно. Поради сухото време през тези месеци площите са податливи на пожари, въпреки това и въпреки предупрежденията на пожарната, собственици на ниви и ливади от Самоковско продължават да палят стърнищата и да предизвикват рискове за хората и домовете им, намиращи се в близост до пожарите, застрашават гората и местообитанията на десетки животни.

„Ще поставим дежурни и като хванем тези, които палят стърнища, ще има солени глоби и наказания“ – заяви инж. Кроснев. Прави се възможното пожарът над Драгушиново да не навлезе в гората и в селото.

Днес е имало пожари около „Ръжана“ и до Софийско шосе. През тези два месеца горските всеки ден са гасили пожари, които е имало опасност да влязат в държавни гори.

Десислава Стоянова