Пожар в Шипочане

Огнен ад разтревожи жителите на село Шипочан. 10- метрови пламъци бушуваха в къщата на 80-годишната Стания Вакарелска.

Пожарът изпепели покрива на къщата. Огнената стихия лумнала в събота към 13ч. Сигналът е подаден от жители на селото първо до кмета Здравко Пенев. Те разтревожено съобщили за кошмара от огъня. Кметът Пенев веднага сигнализирал на 112. Докато пристигнат огнеборците от Самоков,  кметът Пенев веднага се притекъл на помощ, първо, за да спаси живота на баба Стания Вакарелска, после в гасенето. Кметът Здравко Пенев едновременно с това продължил да звъни на хора от селото и да ги моли за помощ. Десетки жители и много съседи на семейството, след като разбрали и  видели огромните пламъци, които излизали от покрива на баба Стания, веднага се отзовали и започнали да помагат.

Два противопожарни автомобила от РСПБЗН – Самоков били изпратени на място за овладяване на огнената стихия.  Повече от четири часа огнеборците се борили с пламъците. Пламъците много бързо обхванали покрива и се разраснали още повече от силния вятър. Ситуацията се усложнила. Изгорял е гредоредът.

„Причината за възникването на пожара е непочистен комин. Пострадали няма. Спасени са етажите и други сгради в съседство. Над 10 тона вода се изсипа в къщата, за да се загаси пожара“ –съобщиха от пожарната.

Благодарение на своевременната и компетентна намеса на огнеборците, Румен Божилов , Димитър Христов, Светослав Георгиев, Александър Немов, Чавдар Тричков пожарът бил овладян и не обхванали долните етажи.

„Беше страшно! Пламъците бяха поне 10 метра високи. Благодарение на професионализма на момчетата от пожарната не се запалиха и други къщи. По едно време си мислехме, че няма да успеят да спасят къщата, толкова голям беше огънят. Всички съседи бяхме на крак, кметът Пенев също, изкарахме целия съботен ден навън, въпреки силната буря и дъжд. Не знаем как се е запалило, а и лично аз разбрах, когато чух сирените на пожарните, чак тогава видях, че гори къща“ -разказа местна жителка. Кметът на селото, Здравко Пенев изказва благодарност на служителите от пожарната за адекватната реакция.