Пожарните в Боровец и Пампорово няма да бъдат закрити – обяви финансовият министър

След протестите в Пампорово, които блокираха пътя заради закриването на пожарната в курорта, днес премиерът Бойко Борисов повика на среща кметовете на потърпевшите общини

 

Министър-председателят Бойко Борисов проведе работна среща с градоначалниците на Чепеларе Славка Чакърова и Самоков Владимир Георгиев, министъра на финансите Владислав Горанов и представители на МВР. Срещата се проведе на обяд в Министерски съвет. Това се случи, слад като днес сутрина националните медии съобщиха, че хотелиери от Пампорово, горовладелци и жители на околните села – Проглед, Стойките, Широка лъка, блокират за два часа главния път Смолян – Пловдив, който преминава през курорта.

Представителите на горовладелците остро реагираха на новината за закриване на службата. „Има хиляди декари гори, неведнъж са получавали адекватна помощ от огнеборците в Пампорово, те са специално обучени за гасене на горски пожари. Тази служба трябва да остане“, категорични бяха те пред медиите, отразяващи протеста в Пампорово.

„Протестът ще започне в 09:00 часа и е заради закриването на пожарната служба в курортния комплекс. Очакваше се службата да бъде закрита официално на 4 декември, дни преди да бъде открит новият зимен сезон“ – обявиха предварително в Пампорово, а в началото на октомври хотелиери и местна власт излязоха на мирен протест пред кметството в Пампорово заради ликвидирането на Пожарната служба, което тогава беше още в проект. Искането за запазване на пожарната служба обаче не беше чуто. Положителен резултат не дадоха и разговорите на министъра на туризма Николина Ангелкова с ръководството на МВР. Затова днес се стигна до протестите в Пампорово.

Районната длужба в Пампорово обхваща територията на над 9 горовладелски кооперации, напомни кметът на Чепеларе Славка Чакърова, цитирана от БНР. Става въпрос за над 100 000 декара гора, частни кооперации, 5 обслужвани села. Това са Проглед, Стойките, Широка Лъка, Гела, както и хотелската част, която обхваща над 15 000 леглова база, изтъкна кметицата пред медиите.

Миналата седмица вътрешният министър Валентин Радев каза, че ръководството на МВР е направило преглед на пожарите в отделните противопожарни участъци и е установило, че в 12 от тях те са малко на брой и хората дежурят по двама. Заради това е решено тези участъци да бъдат преструктурирани като пожарникарите бъдат преместени на работа в по-големите участъци, без никой да бъде уволнен.

Преди около месец срещу закриването на пожраната в Боровец реагираха и съветниците от Самоков, като на сесията си те приеха декларация срещу намерението на правителството.