Подготвят изложба, посветена на най-успешния кмет на София, осъден от Народния съд

Изложба „С мъдрост в сърцето. Инж. Иван Иванов – кмет на София 1934 – 1944 г“

По повод 141-та годишнина от обявяването на София за столица на България, която се отбелязва на 3-ти април, Държавна агенция „Архиви“ съвместно с Дирекция „Култура“ на Столична община, подготви изложба за инж. Иван Иванов (1891-1965) – един от най-успешните кметове на столичния град.


Експозицията проследява живота и дейността му, свързана с проектирането и ръководенето на строежа на водопровода „Рила – София“, и особено неговите изключителни заслуги в областта на градоустройството, озеленяването, транспорта, електрификацията, строителството на емблематични за столицата държавни и обществени сгради и превръщането на София в модерен европейски град. Неслучайно неговото управление се оценява като „десетте златни години за София“.


След осъждането му от „Народния съд“ заради неговите знания и компетентност, той е освободен през 1946 г., за да участва в проектирането и строежа на хидровъзела „Сталин“ („Искър“), ВЕЦ „Пасарел“ и язовир „Панчарево“.


Използвани са документи от личния архивен фонд на инж. Иван Иванов, от фондовете на Софийско градско общинско управление, Дирекция на Водопровода „Рила – София“, съхранявани в Държавен архив – София, и личните архиви на скулптура Марко Марков, архитект Иван Васильов, архитект Георги Овчаров и др., съхранявани в Централния държавен архив и държавните архиви в страната.

След приключване на извънредното положение заради COVID-19 изложбата ще бъде представена в Галерия на открито градината пред Народния театър „Иван Вазов“.