Погребалната агенция в Самоков – по-бърза от Спешна помощ

Линейка пристига на адрес в Самоков с час закъснение, пациентката е починала

 

Спешна помощ в Самоков работи само с 4 лекари и 2 линейки, а обслужва Самоков, Боровец, 24 села и …Долна баня!

 

Наша читателка разказа потресаваща история за починала нейна близка. Не го прави, защото иска сензация. Точно обратното. Принудена е от голямата болка. От надеждата, че повече подобни инциденти няма да се случат. Спешна помощ в Самоков няма тино линейка, нито лекари и хората умират! – в един момент се оказва, че това е жестоката действителност.

 

“Това е кошмар. Не искам да се случва повече с никого – нито в Самоков, нито където и да е. Утре може да е всеки един от нас – да му прилошее и да няма лекар в Спешната помощ, да няма линейка. Това не е нормално! Затова, въпреки голямата болка от загубата на близкия човeк, събрах сили, за да разкажа какво се случи и се надявам да се вземат мерки за Спешна помощ – Самоков” – това сподели Десислава Ласкина пред медии от Самоков.

 

На 30-ти март 63-годишната Снежанка Ненкова се почувствала зле и отишла в болницата при личния си лекар. Оказало се, че в този ден джипитата протестират и пред дежурния кабинет – 28-ми –  има опашка, предимно от роми. Ненкова нямала сили да чака и се прибрала вкъщи. Вечерта се обадила на сина си и казала, че от носа й тече кръв, боли я главата и не може да стане. Снахата, Десислава Ласкина, се обидила първо на спешният телефон 112, откъдето след изчакване за разговор със Спешна помощ, започнал един безкрайно обяснителен диалог. „Разпитваха ме много дълго – откъде звъня, какво точно е на лицето и т.н. Казвах им непрекъснато, че е спешно, понеже кръвното й е 190/160. Казах им, че случаят е спешен и не мога да я вдигна, за да я транспортирам до Спешната помощ. Обясних им къде се намира къщата и че не бива да се бавят – реакция никаква. Пак звънях на 112, пак ме разпитваха, накрая от други източници разбрах , че няма линейка – едната била в София, другата в Долна баня. Докато звънях на Спешна помощ, тя изпадна в състояние, което не мога да кажа какво е, отвори широко очи, имаше пяна от устата. Запалих колата и отидох в Спешна помощ да взема доктор. Влязох вътре и едната ми каза : “Успокой се малко. Аз съм само сестра, нищо не мога да направя. Няма доктор тука. Има само фелдшер“. Онемях и не знаех какво да направя. Продължих да звъня на 112.

”Пратете ми линейка, защото ще ви съдя” – им казах аз. “Госпожо, успокойте се, а после ни съдете колкото си искате” – ми отговориха от 112. Никой не дойде да го закарам у нас. Връщайки се, по реакцията на останалите близки, ми беше ясно какво е станало. Линейката дойде в 23.30 часа…Бях потресена. Като дойдоха, ги попитах – “Защо идвате след повече от един час?! Искам да ми кажете колко точно е часът”. “Госпожо, ще отбележа в документа, че съм била тук в 23.35ч и да Ви кажа – не изпитвам никакво чувство на  вина”. Това беше отговорът на  младши фелдшер Балабанова.

Нима това е човешкият начин на реагиране от страна на хората с хуманна професия в такъв момент на скръб за близките?“ – питат се роднините на Снежанка Ненкова. “Не очакваме да заплачат с нас, но нима не е по-човешко да се изкажат поне съболезнования и да се прояви съпричастност?! Как може такова безсърдечно отношение от страна на медицински лица? Защо линейката закъсня с цял час, дали ако беше дошла навреме, щяха да помогнат на Снежанка? Може ли Спешната помощ да няма линейка, да няма лекар – какъв град сме?! Ако стане голяма катастрофа и са нужни повече екипи, какво ще се прави? Като нямаме доктори в Спешна помощ, на какво разчитаме?” – питат се семейство Ненкови от Самоков.

И следва още един фрапиращ факт. Погребалната агенция се отзовава веднага, идва бързо, има оборудване и хората от агенцията се държат учтиво. Това почти изненадва шокираните и скръбни близки на починалата.

“Единствените хора, които реагираха адекватно бяха от Погребална агенция “НИК”. Дойдоха бързо, изказаха съболезнования, имаха носилка хората, държаха се учтиво. Погребалната агенция се намира на по-голямо разстояние от нас, дойдоха за пет минути, а Спешна помощ след повече от  час. Това е трагично и жалко. Няма ли кой да вземе мерки?! Плащаме здравни осигуровки и в крайна сметка никой не се грижи за хората” – споделят през сълзи близките на Ненкова.

Даден им е документ, чието съдържание също буди съмнения. В него пише, че са тръгнали в 23.10 часа, че на място са били в 23.20 часа, тръгнали се в 23.40 и в болницата са били в 23.45. Т.е. всичко е изчислено. “Излиза, че са били в нас 10-15 минути, за да установят смъртта. Не носеха никакви документи, съобщиха ни, че идват от София. Казаха ни да отидем в болницата, за да ни дадат документ. Като отидохме там, изказаха съболезнования и ни уведомиха, че на другия ден трябва да потърсим личния лекар за удостоверение за смърт.

За отговор на многобройните въпроси – колко лекари има в Спешната помощ на Самоков, покриват ли 24 часа, колко са линейките и какво се е случило на 30-ти март, потърсихме шефовете на Спешна помощ София.

Ето и отговорът на д-р Богданова, заместник-управител на ЦСМП – София.

Тя ни уведоми, че след получаване на сигнала от медиите по повод закъснението на екипа, е снела обяснение от всички в Спешна помощ – Самоков, включително от д-р Попхристова, и от самите участници.

“В посочената нощ са били на работа два екипа. Единият е бил с д-р Ангелова, другият – долекарски екип с фелдшер Снежана Балабанова. Сигналът е подаден в 22.27 часа за високо кръвно  – 193/125. В посочения период не е имало свободен дежурен екип. Екипът с фелдшерът е пътувал до София, до МБАЛ “Света Анна” за пациент, тръгнал е в 20.45 часа. Д-р Ангелова е изпълнявала спешна медицинска помощ на адрес в Долна баня. Стартът е бил в 21.33 ч. От Спешния център е обяснено на близките, че няма свободни линейки. На връщане от София, екипът с фелдшер Снежана Балабанова, е отишла на адреса в Самоков и е намерил пациентката починала. Това е станало в 23.20 часа.

„Филиалите работят така – с максимум два екипа на дежурство, както е било в случая. Това е малшанс – и двата екипа са били на адрес. Неизпълнение на служебните задължения няма. Общият брой на лекарите в Спешна помощ е 4. Има 6 фелдшери и 7 сестри” – отговори д-р Богданова от ЦСМП – София.

Първият сигнал до 112 е подаден в 22.20ч. В 22.27 ч е приет адреса в Спешна помощ – Самоков – седем минути ли са нужни за прехвърляне на спешен сигнал? – още един тревожен въпрос. Това е реалността в Спешна помощ – Самоков. Два екипа, с четирима лекари, две линейки, обслужващи голяма територия.

При това положение малшансовете за болните от Самоковско предстоят.

Десислава Стоянова