Повишени нива на реките

 

Днес: Опасни валежи в цялата страна в четвъртък. Синоптиците предупреждават, че на много места се очакват количества от 50 и повече литра на квадратен метър.

Столичните общински язовири „Мърчаево“, „Мрамор“ и „Суходол“ се изпускат контролирано. Реките във и около София са с повишени нива след силния дъжд през нощта, но няма опасност да прелеят. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

 

Днес за София е обявен оранжев код за силни валежи и заради това кметът Йорданка Фандъкова е разпоредила непрекъснато наблюдение на критични места в града, както и следене на нивата на язовири и реки на територията на столицата.

Всички екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и на Столичния инспекторат са в готовност да се включват на терен при критична ситуация. Мобилни и стационарни екипи извършват наблюдение по места, като осъществяват обходи и реагират на сигнали.

За да не се стига до инциденти, от Столична община напомнят на строителните фирми да обезопасят своите обекти.

 

Днес от юг-югозапад валежите отново ще се активизират, ще обхванат страната и отново на много места ще са значителни по количество.

 
Оранжев код за обилни валежи е обявен за територията за почти цялата страна за 28 юни, четвъртък, сочи справка в сайта на НИМХ-БАН. Единственото изключение е област Видин, където е в сила жълт код.

За 27-те области на страната, където е в сила оранжев код за четвъртък, синоптиците предупреждават, че се очакват значителни валежи, като прогнозата е за количества за денонощието на места до 30-50 л/кв.м, в отделни райони и повече. Валежите ще продължат и през нощта срещу петък. Метеоролозите предупреждават и за гръмотевични бури в четвъртък на места в областите Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска,  Сливенска, Бургаска, Варненска, Добричка, Силистренска, Русенска, Разградска, Търговищка, Шуменска, Великотърновска и Габровска.

В четвъртък количествата дъжд за денонощието на места там да са до 15-30 л/кв.м, в отделни райони и повече. Валежите ще продължат и през нощта срещу петък.
Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток. Ще се задържи хладно за края на юни. 

В планините ще бъде облачно и дъждовно. На много места валежите ще са значителни, главно в Рило-Родопската област, придружени с гръмотевици. Ще духа умерен вятър от изток-югоизток. Максимална температура на височина 1200 метра – около 14 градуса, на 2000 метра – около 9градуса.

През нощта срещу петък, главно в западната половина от страната валежите ще продължат, като на места отново ще са значителни.