ПЛАНИНСКАТА СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА НА БЧК ОТБЕЛЯЗВА 45 ГОДИНИ РАБОТА СЪС СПАСИТЕЛНИ КУЧЕТА

На 19 април 2019 г. (петък) от 11:00 ч. на учебния полигон на Планинската спасителна служба зад хижа “Алеко” ще се проведе демонстрация, специално организирана по повод 45-та годишнина от създаването на групата за спасяване с кучета.

Юбилеят ще бъде отбелязан и с едноседмичен квалификационен курс (14 – 20 април 2019 г.), по време на който спасители-водачи и служебни кучета от отрядите в цялата страна, както и трима специални гости от Словакия, ще се упражняват в дресура и усвояване на различни техники за спасяване – намиране на затрупани от лавина, търсене на изгубени хора в планината и др. Курсът ще се проведе на Витоша и ще бъде воден от Сергей Цветков – ръководител на специализираната група на ПСС за работа с кучета-спасители.
През 1974 г., с помощта на австрийските инструктори Ханс Басети и Роланд Адамле и активното съдействие на ръководителя на ПСС при БЧК Кирил Петров, се поставя началото на работата със спасителни кучета.
През 80-те години на миналия век започва успешната и ефективна работа на водачите и кучетата по ликвидиране на последиците от бедствия, аварии и катастрофи. В учебни условия и в реални акции, успешно се прилагат придобитите умения за спасяване на пострадали при лавини и при други инциденти. Спасителни екипи на БЧК са работили ефективно и при големите земетресения в Армения през 1988 г. и в Турция през 1999 г., както и при много бедствени ситуации в България.

 

Самоковецът Георги Петков, извесетен планинар и планински спасител от миналато, е във втората група курсисти в България, през втората година, когато започват да правят спасителни акции с лавинни кучета. „ПСС се свърза с двама австрийци – Ханс Базети от Бад Гащайн и Роланд Адамле от Капрун. Взеха три немски овчарки от развъдник“ – сподели пред сайта „Самоков инфо“ Георги Петков.

По това време Петков е на Алеко, на курс за управление на планински верижни машини. Внасят се няколко шейни и три сноутратрака. Връзката му с кучето Вихър е вълнуваща, Петков се натъжава, като се сеща за края й, когато кучето се разболява, след като 10 години е било спасително. “Много е хубаво да имаш за приятел куче и е много лошо приятелят ти да е куче”  – философства Георги.

Георги Петков е бил и началник на доброволния отряд от спасители в Самоков.